Utorak, 14 srpnja, 2020

DIE WELT: Rusija želi vojnu bazu u Republici Srpskoj, Amerikanci još nisu odustali od razmjene teritorija

NATO računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku a Rusija se koncentrira na Srbiju i Republiku Srpsku. Rusija želi vojnu bazu Republici Srpskoj, a opcija razmjene teritorija koja bi dovela do podjele BiH i dalje postoji, piše njemački Die Welt.

“Borbena gotovost” Srbije je ojačana – tako je predsjednik Aleksandar Vučić opisao isporuku po trideset oklopnih vozila BRDM-2 i moderniziranih tenkova T-72 iz Rusije.

“Vijest vraća u fokus težnje Srbije da modernizira svoju vojsku i uz to izgradi vlastitu funkcionalnu industriju oružja”, piše o tome njemački list Die Welt, a prenosi Deutsche Welle.

“To je potencijalno eksplozivno – jer Srbija se oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala odlučnost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu utjecaja”, piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik Die Welta iz Budimpešte.

On podsjeća da je Srbija “pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševićem vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova, a u bosanskohercegovačkom ratu pomagala tamošnjim Srbima”.

“Kada se to zna, posebno prijeteće zvuči najava Vlade Srbije da će u slučaju nužde napasti Kosovo, ako ta zemlja stvori vlastitu vojsku”, piše Die Welt.

Autor navodi da je parlament u Prištini u prosincu donio odluku o formiranju vojske “između ostalog i zato što se Srbija naoružava”.

NATO jača, Rusija parira

“To je dio općeg naoružavanja u istočnoj i središnjoj Europi. Posebno nove članice EU, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano moderniziraju svoje zastarjele arsenale iz sovjetskih vremena”, piše Kalnoki i posebno ističe primjer Poljske.

Varšava je podignula vojni proračun na dvanaest milijardi dolara godišnje, čime je jedna od rijetkih članica NATO koja izdvaja zacrtanih dva posto BDP za obranu. “Do 2030. Varšava čak želi prebaciti ovu vrijednost i izdvojiti 2,5 posto BDP za naoružanje, posebno za super-moderne – i super-skupe – američke avione F-35 sa stealth tehnologijom”, dodaje se u tekstu.

Drastično su povećani proračuni Mađarske i Rumunije, a “Hrvatska bi što prije kupila američke avione F-16 kako bi zamijenila zastarjele MiG 21”.

“S obzirom na to da to predstavlja jačanje NATO-a u regiji, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentrira na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni i Hercegovini. SAD na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza – Kamp Bondstill. Rusija želi u Republici Srpskoj napraviti svoju vojnu bazu”, piše u članku koji je objavio Die Welt.

“Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU iz regije, Moskva im poklanja oružje: Srbija dobiva, osim spomenutih tenkova, šest borbenih aviona tipa MiG 29, Bjelorusija je dala još osam. Posljednja isporuka bila je u veljači ove godine. Srbija će imati – kada modernizacija aviona bude gotova – najjače zračne snage u regiji.”

Dodaje se da „pokloni” ipak koštaju i da prema pisanju beogradskih medija modernizacija aviona košta oko 185 milijuna dolara.

SAD izgleda otvorene za razmjenu teritorija

“Nova trka u naoružanju je pomiješana s političkim sukobima. Albanija i Kosovo su dogovorili carinsku uniju i gospodarski srastaju. U Srbiji se to tumači kao pokušaj stvaranja ‘Velike Albanije’ – to je pojam kojim albanska Vlada često provocira”, piše dalje u Die Welt.

Autor navodi da još postoji ideja Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija o „razmjeni teritorija”.

“To bi moglo dovesti do domino-efekta – recimo do podjele Bosne i Hercegovine uz pripajanje njenih srpskih i hrvatskih dijelova matičnim zemljama Srbiji i Hrvatskoj. Ili čak do raspada Makedonije gdje također živi puno Albanaca”, dodaje se u tekstu.

Kalnoki ustvrđuje da EU pokušava skloniti sa stola takve ideje “pune konfliktnog potencijala”.

“Ali Sjedinjene Države su izgleda otvorene za razmjenu teritorija ako to dugoročno donosi stabilnost. Dakle, stvar još nije sklonjena s dnevnog reda.”

“Jedno je sigurno: što se više aktera naoružava, to opasniji postaju politički konflikti u regiji”, zaključuje Boris Kalnoki u tekstu za Die Welt, prenosi Deutsche Welle./HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HDZ-OVCI BJESNE NA PLENKOVIĆA: Pa koga nam je to doveo! Nije stranka njegova prčija
>>> 1. kolovoza 1941. Beograd – Četnički centralni komitet zapovijedio protjerivanje 1.000.000 Hrvata s teritorija tzv. Velike Srbije!
>>> Nizozemska zabranila nošenje burke na javnim mjestima
>>> BRANITELJI NE MOGU VJEROVATI: Jeste li vidjeli Kninski plakat za proslavu 5. kolovoza?
Komentari

Komentari