Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

DHMZ upozorava na toplinski udar i poziva građane na oprez: Obratite pažnju na prvi i najozbiljniji simptom

Prognostičari DHMZ-a najavljuju izrazito visoke temperature tijekom predstojećih dana zbog čega će i putovanje biti zahtjevnije, te se povećava mogućnost opasnosti od toplinskog udara.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica.

Ostali simptomi su jaka glavobolja i vrtoglavica; nelagoda; uznemirenost i smetenost; crvena, topla i suha koža; ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje; povišena tjelesna temperatura 40°C; poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

HAK upozorava da vožnja može biti vrlo naporna te da umara vozača kao i svaki drugi rad, ne fizički koliko psihički. Napominju da se umor javlja već nakon dva sata vožnje bez obzira koliko odmorni sjeli za upravljač, stoga predlažu vozačima da periodički odmaraju tijekom duljih putovanja.

Također, savjetuje vozačima da u slučaju da postanu svjesni umora, da se ne forsiraju. Zaustavite se, izađite iz vozila i odmorite. Ne podcjenjujte umor jer je jedan od značajnih čimbenika nastanka prometnih nesreća, poručuje HAK.

Podsjetimo, velik dio zapadne Europe pogodio je u petak toplinski val, dok stanovnici traže olakšanje u fontanama i bazenima, a vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike i opasnosti od požara.

Od Velike Britanije do Italije temperatura od 40 ili više stupnjeva Celzija učinila je nošenje maske neprihvatljivom za mnoge, dok sve više gradova zahtijeva obavezno nošenje maski i na otvorenom kako bi suzbili širenje koronavirusa.

Četrnaest talijanskih gradova u stanju je visoke pripravnosti, dok je Francuska izdala upozorenja za otprilike trećinu od 101 departmana.

Pariške su vlasti uvele restrikcije prometa kako bi ograničile zagađenje, dok se deseci tisuća Parižana pripremaju otputovati u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje prometa.

Španjolski metereološki zavod upozorio je da se toplinski val kreće iz Afrike, u Madridu je zabilježena temperatura od 38 stupnjeva Celzija, a u nekom gradovima u unutrašnjosti i više od 40 stupnjeva. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MUP raspisao tjeralicu za Delijom koji urinira na zastavu RH i spomenik braniteljima
>>> Unutarnja kontrola utvrdila: Polcijska službenica je pucala u 30-godišnjaka iz opravdanih razloga
>>> Pupovac za srbijanske Novosti: Još nije donesena definitivna odluka, ali ako Boris ode u Knin, ne ide slaviti, nego se žrtvovati
>>> U Slavoniji potencijalno novo žarište koronavirusa – Ako ste bili na misnom slavlju ograničite maksimalno kretanje i druženja
Komentari

Komentari