Srijeda, 15 srpnja, 2020

DETALJI VELIKE AKCIJE: Bivši nogometaš i supruga na čelu višemilijunske utaje poreza

Zbog utaje poreza ili carine na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije uhićeno 14 članova zločinačkog udruženja

U utorak je zbog utaje poreza ili carine na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije uhićeno 14 članova zločinačkog udruženja. Kako piše Jutarnji list, policija je po nalogu USKOK-a krenula u privođenja zbog optužbe da su dvije grupacije na uvozu čeličnih armatura, izdavanjem lažnih faktura i umanjivanjem obveze plaćanja PDV-a, u protekle dvije godine ostvarile dobit od čak 74,4 milijuna kuna.

Cijela je akcija, u kojoj je među 14 privedenih i jedan slovenski državljanin, pokrenuta na temelju kaznene prijave tzv. poreznog USKOK-a koji je otvorio dvije zasebne istrage zbog zločinačkog udruživanja i počinjenja kaznenih djela utaje poreza i carine.

Nabavljali čelične armature izvan Hrvatske

Supružnici, 58-godišnji Ivan, bivši nogometaš NK Zagreba, i 55-godišnja MirjanaUšljebrka iz tvrtke Kajzer d.o.o terete se da su se s ciljem pribavljanja protupravne koristi povezali sa šest osoba, Zlatkom OremušomDujom LjevaromTomislavom MarićemAleksanderom HorvatomJasminom Alihodžićem i Markom Krajcarom.

Ivan i Mirjana su preko tvrtke Kajzer nabavljali čelične armature od dobavljača iz Italije, Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Rumunjske koje su dalje prodavali u Hrvatskoj. Tereti ih se da su armature  sami naručivali i organizirali prijevoz do skladišta tvrtke Kajzer, a prikazivali da su robu kupili u Hrvatskoj od tvrtki Condor International, RR Hrabra vizija, Kiwano, Fluid Sisak, Dado Sisak, Rimer Promet i Top Stretch, koje su vodili suosumnjičeni Ljevar i Alihodžić, piše Jutarnji list.

Lažne fakture

U ime ovih sedam tvrtki izrađivali su, navodno, nevjerodostojne račune s obračunatim PDV-om te ih ispostavljali Kajzeru koji je na temelju tih lažnih faktura neosnovano iskazivala pretporez, umanjujući tako obvezu plaćanja PDV-a.

Kajzer je uplaćivao novčana sredstva na račune navodnih posrednika koji su onda dio dobivenih sredstava isplaćivali dalje dobavljačima. Tako su, prema optužbi, oštetili državni proračun s osnova umanjene obveze plaćanja PDV-a za ukupno 29,231.538,88 kuna. Od toga su nepunih pet milijuna kuna podigli u gotovini i međusobno podijelili.

Druga  grupa

52-godišnji Mato Stepić iz Dugog Sela vodio je drugu grupu koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje. Na gotovo sličan način ta je grupa od travnja 2016. prevarila državu za 45,2 milijuna kuna na PDV-u. Od toga su navodno vipe od deset milijuna kuna podigli s računa i podijelili.

Lažne fakture

Stepića se tereti da je pronalazio osobe koje će formalno voditi tvrtke koje su bile pod njegovom kontrolom, Impact Sužnjević, Trgovina i proizvodnja Milošević, Kovine i metali RM te Illuscope i Ulterius sport.

Uz njega su privedeni suosumnjičeni Zoran ŠilojevićManda PavlovićBernardin BudinAneta Jurjević i Bruno Stepić koje se tereti da su pri uvozu čeličnih armatura od dobavljača iz Italije i Slovenije lažno prikazivali da su spomenute tvrtke međusobno trgovale u Hrvatskoj kako bi preko lažnih faktura umanjili obvezu plaćanja PDV-a, piše Jutarnji list.

 

Komentari

Komentari