Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

Desnica ponovo premoćno pobijedila u jednoj od najuspješnjih postkomunističkih zemalja

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) vodi na nedjeljnim parlamentarnim izborima sa 49.3 posto osvojenih glasova, pokazuju djelomični službeni rezultati objavljeni u ponedjeljak nakon što je obrađeno 42 posto izbornih jedinica.

Glavna oporbena skupina u zemlji, Građanska platforma, zasad je druga s 22.3 posto osvojene podrške, a prati je lijevi savez s 10.9 posto.

Blok Poljske seljačke stranke (PLS) i antisistemskog Kukiza’15 je na 9.8 posto podrške, dok krajnje desna Konfederacija osvaja 6.6 posto.

Zakon i pravda će tako osvojiti najveći postotak glasova otkako je ovdje obnovljena demokracija 1989. godine. Ako se djelomični rezultat potvrdi, stranka bi imala apsolutnu većinu, čak i veću nego do sad, i snažan mandat za nastavak svog socijalno konzervativnog programa.

Zakon i pravda obećali su da će nastaviti s kontroverznom reformom pravosuđa unatoč protivljenju Europske komisije, koja kaže da je neovisnost poljskih sudaca narušena. To pitanje nije umanjilo popularnost zakona i pravde.

Umjesto toga, stranka je iskoristila rezultate svog izdašnog programa socijalne skrbi, od kojeg je koristi imao milijuna obitelji. Prvi put u mnogo godina poljska ima uravnoteženi proračun za sljedeću godinu, bez novog zaduživanja.

Zakon i pravda sada imaju reputaciju stranke koja ispunjava svoja obećanja.

Premoćna većina u donjem domu parlamenta omogućit će PiS-u da nastavi provoditi reforme pravosudnog sustava, medija i kulturnih institucija u svom drugom četverogodišnjem mandatu.

Komentari

Komentari