Srijeda, 25 studenoga, 2020

Denis Latin boluje od neizlječive bolesti

Novinar, urednik i voditelj, najpoznatiji kao autor nekadašnje HTV-ove političke razgovorne emisije “Latinica” Denis Latin (54) na svom Facebook profilu objavio je status o svojoj borbi s Chronovom bolesti, kroničnom upalnom bolesti probavnog sustava, koju vodi od 1986. godine. Latin je u statusu osudio ljude kojima je teško pridržavati se osnovnih protupandemijskih mjera koje uključuju pranje ruku, maske i držanje socijalne distance.

– Još 1986. obolio sam od nezarazne kronične Chronove bolesti koja je neizlječiva. Ova bolest nosi sa sobom bezbroj hospitalizacija, teških pretraga, ponekad i operativnih zahvata, ali i bezbroj ograničenja u svakodnevnom životu. Puno stvari ne možete, jednostavno ostaje zakinuti za ono što drugi mogu. Neki ne mogu uopće raditi i ovise o tuđoj financijskoj i svakoj drugoj pomoći. Nikad se nikome nisam žalio zbog toga. Samo sam se trudio disciplinirano provoditi mjere koje su mi propisali liječnici i na poslu uvijek davati sve od sebe – započeo je Latin.

U bolnici je kroz 34 godine, ukupno proveo barem godinu dana, ako ne i više.

– Zato ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih običnih građana kojima je strašno što moraju prati ruke, nositi maske, poštivati socijalnu distancu da bi zaštitili svoje zdravlje i život, kao i zdravlje i život drugih. Iz perspektive nekog tko je proveo barem godinu dana u bolnici i 34 godine života sa Chronom, ne mogu razumjeti da se netko ne može odreći izlaska u kafić, druženja s prijateljima i nekih tako banalnih i ispraznih stvari. Prijatelji, mislim da stvarno pretjerujete, da ste bahati, oholi i slabi ljudi – zaključio je Latin na Facebooku.

Crohnova bolest je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok Crohnove bolesti nije poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika. Simptomi Crohnove bolesti su obično rane u ustima, umor, proljev, bol u trbuhu, gubitak tjelesne mase te vrućica. Pacijenti mogu imati i simptome izvan probavnog sustava: kožni osip, bolove u zglobovima, crvenilo očiju te rjeđe probleme s jetrom. Bolest se dijagnosticira temeljem simptoma i testova, prenosi jutarnji list

Iako je Crohnova bolest dugotrajna, odnosno kronična, liječenjem se može držati pod kontrolom te postići duga razdoblja bez simptoma. Mnogi pacijenti s Crohnovom bolešću vode kvalitetan i ispunjen život bez obzira na simptome.

Liječenje se prilagođuje svakom pacijentu ponaosob te ovisi o pogođenom dijelu probavnog sustava, tipu simptoma te aktivnosti bolesti. Brojna istraživanja se provode kako bi se rasvijetlio uzrok bolesti te pronašli novi oblici liječenja.

Ova bolest nešto je češća u žena, a pojavljuje se podjednako u zapadnim zemljama i u zemljama u razvoju. Većinom bolest počinje u dobi od 15-24 godine života.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> HRVATSKA SRAMOTA: Iz ovog grada je i gradonačelnik odselio za – Njemačku!
>>> Izetbegović ponudio Hrvatima: Možete biti predstavljeni, ali da mi vladamo
>>> ROĐAK POKOJNOG DANIJELA: Bezuk nije počinio samoubojstvo!? ”Bježao je pred ljutitim policajcima…”
>>> JAVIO SE RANJENI POLICAJAC: Emotivnim komentarom prozvao medije, prestanite se napajati tragedijom
Komentari

Komentari