Petak, 28 veljače, 2020

“Demokratski socijalizam” i Ekvador odveo u propast: Veliki prosvjedi protiv predsjednika Lenina, predvode ih domoroci

Protuvladini prosvjednici u Ekvadoru, uglavnom domorodačkog porijekla (južnoamerički Indijanci), u ponedjeljak su blokirali ceste i sukobljavali se s policijom i vojskom dok prosvjedi zbog ukidanja subvencija za gorivo ulaze u peti dan. Na prosvjede su vladajuća stranka “demokratskog socijalizma” i predsjednik Lenin Boltaire (iskrivljeno od Voltaire) Moreno odgovorili nasiljem: Dosad je prema riječima ministra unutarnjih poslova Marie Paule Rome uhićeno blizu 500 ljudi.

Prosvjednici u Quitu palili su gume i blokirali ceste granama stabala, piše dnevnik El Comercio. Deseci kamiona blokirali su gradske ulice. Policija je napala prosvjednike suzavcem.

Prosvjedi traju i na drugim mjestima u zemlji: Autohtono stanovništvo preuzelo je vodstvo u prosvjedima u pokrajini Cotopaxi tijekom vikenda blokiravši ceste u nekoliko regija, a objavljeno je da su cijene prijevoza i hrane porasle.

U četvrtak su cijene nekih vrsta goriva porasle više nego dvostruko, pošto je vlada ukinula subvencije na gorivo koje postoje već 40 godina. Autohtono stanovništvo u središnjoj pokrajini Chimborazo preko vikenda je oko 50 vojnika i policajaca zadržalo kao taoce. Vlasti su pokušale pregovarati o njihovu puštanju, objavila je kolumbijska mreža Caracol.

Autohtono stanovništvo u međuvremenu je krenulo u povorci prema Quitu, kamo će kako se očekuje u utorak stići više od 20.000 ljudi, rekao je jedan od čelnika Jaime Vargas. On je najavio “neograničenu mobilizaciju na cijelom ekvadorskom području”.

Predsjednik Lenin Boltaire Moreno ranije je rekao da je voljan uspostaviti dijalog s “domaćom braćom” i razgovarati o tome “kako da sredstva iskoriste oni kojima su najpotrebnija”.

Vlasti u međuvremenu pozivaju na smirivanje. “Domaća braćo, radnici, ne dopustite da se ovo događa, jedno je prosvjedovati …a drugo su ova anarhična i kriminalna zbivanja koje pratimo”, napisao je u tvitu glasnogovornik Juan Sebastuian Roldan.

Lenin Boltaire Moreno je 2012. bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Iako je napravio stanovit odmak od prokomunističkih politika svog prethodnika, koje su državu dovele na rub potpune ekonomske propasti, te su promjene stvorile snažan revolt kod stanovništva navilklog na velike socijalne transfere.

Komentari

Komentari