Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

“DEMOKRACIJA, TO SAM JA”: Picula spriječio zastupnike iz skupine “Identitet i demokracija” da postanu izvjestitelji EP-a za Arapski poluotok

Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, pohvalio se da je spriječio pokušaj zastupnika iz skupine “Identitet i demokracija” da postanu izvjestitelji EP-a na temu “Arapski poluotok, izazovi i perspektive”, jer smatra da su “ekstremni desničari”. A njima nije mjesto u demokraciji ni kad su demokratski birani, očito.

– Ne možemo dopustiti da Europski parlament na Arapskom poluotoku predstavljaju zastupnici iz skupine Identitet i demokracija (ID). Takav bi potez poljuljao vjerodostojnost Europe, Europskog parlamenta i njegovog Odbora za vanjske poslove – komentirao je Picula nakon što je srušio već dogovoren prijedlog da ID dobije svoje prvo izvješće u Odboru za vanjske poslove EP-a. Picula je u tom odboru koordinator uime skupine Socijalista i demokrata (SD), a na sastanku svih koordinatora prvotno je odobren zahtjev ID-a da se njima dodijeli izvješće o Arapskom poluotoku.

No, SDP-ovac je tražio da se o tome glasa na samom Odboru, gdje je takav prijedlog pao.

ID je, sa 73 zastupnika, peta nejveća politička skupina u Europskom parlamentu. U njoj su, među ostalima, zastupnici njemačke stranke AfD (Alternativa za Njemačku) i francuske stranke Nacionalno okupljanje (bivši Nacionalni front) koju vodi Marine Le Pen.  Od hrvatskih političara kontakte i podršku Marine Le Pen uoči posljednjih izbora za Europski parlament imala je Bruna Esih, nositeljica liste Neovisnih za Hrvatsku.

Komentari

Komentari