Utorak, 14 srpnja, 2020

Delegaciji Vojske Srbije zabranjen ulazak u Hrvatsku, oglasio se Vučić

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu obrane Srbije, prenosi RTS.

Kako navodi RTS, delegacija je trebala prisustvovati na obilježavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je najavljena.

Na granici, na prijelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u srbijanskom ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi.

Članovi delegacije VS-a su bili spremni ostaviti uniforme i u civilu produžiti put, ako je to bio jedini razlog za njihovo zadržavanje, ali su im carinici priopćili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Republiku Hrvatsku, piše Tanjug.

Delegaciji je izdana zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uvjete svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Vučić: Hrvati se ne žele prisjećati svoje prošlosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nikincima kako na navode da delegaciji srpske vojske nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku “nema poseban komentar”, ali da razumije da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu.

Vučić je rekao novinarima da je “ponosan na borbu srpskog naroda, jer se srpski narod borio protiv okupatora”.

“Marionetska vlada (na čelu s Milanom Nedićem) koja je postavljena, postavljena je nakon žestokog otpora i bombardiranja Beograda. Neki drugi su ih cvijećem dočekali, pa sada ne bi da se sjećamo što se zbivalo”, rekao je Vučić i dodao da je bolje da ne komentira izjave koje su se nedavno čule u Poljskoj.

Naveo je da očekuje ponudu jedne američke kompanije kako će ubuduće izgledati Memorijalni centar u Gradini, mjestu čuvanje sjećanja na jasenovačke žrtve, i “da Srbija mora brinuti o tome da joj nitko nikad ne bi zabranio odavanje počasti žrtvama”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> HRVATI, ZNATE LI ŠTO SE UPRAVO DOGODILO? LOŠO OTKRIVA: Najgore tek slijedi! Evo zašto se srpska vojska ukazala na granici
>>> UVERTIRA U NAMETANJE KOMŠIĆA Prije godinu dana počela kampanja plašenja Bošnjaka Hrvatima zbog koje ispašta cijela BiH
>>> Oglasio se i Vulin: Hrvatsku proglasio sljedbenicom Pavelića pa zatražio ispriku zbog blokade srpskih vojnika
>>> KAKVA BAHATOST: Srpska vojna delegacija vraćena je s granice jer nije uopće bila najavljena
Komentari

Komentari