Četvrtak, 26 studenoga, 2020

DEFINITIVNI KRAJ ZA ULJANIK: Vjerovnici izglasali likvidaciju

Skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta prihvatila je u srijedu prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka i donijela odluku o prestanku rada, odnosno likvidaciji najveće tvrtke bivše Uljanik Grupe.

Nakon što je donesena odluka o likvidaciji krovne tvrtke kompanije Uljanika d.d. koja je nositelj koncesije na pomorskom dobru za djelatnost brodogradnje, onemogućena je izrada stečajnog plana, te je likvidacija Brodogradilišta ostala jedina moguća opcija, obrazložio je stečajni upravitelj.

Vjerovnici su ovlastili Raka za raskid ugovora o potkoncesiji s Uljanikom d.d. dok je odluka o prodaji imovine odgođena na maksimalno 60 dana kako bi se pružila zadnja prilika za pokretanje procesa oživljavanja brodograđevne djelatnosti kroz tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856.

Stečajni upravitelj upozorio je da se taj rok ne može odlagati unedogled s obzirom da protekom vremena rastu troškovi koje Uljanik Brodogradilište više ne može podmirivati i umanjuje se vrijednost imovine.

Kako se čulo u Pazinu, ne bude li “projekt Uljanik Brodogradnja 1856” u roku dva mjeseca definitivno usvojen, vjerovnici će odlučiti o načinu unovčenja imovine Brodogradilišta.

Uz predstavnike Republike Hrvatske, HBOR-a i jedne poslovne banke Skupštini je nazočila i nekolicina bivših radnika-vjerovnika, dok u Pazinu nije bilo predstavnika velikih vjerovnika, Uljanika d.d. i 3. maja

Ovime je Hrvatska ostala bez jednog od najvećih gubitaša. Prethodno je Vlada pokušala pronaći bilo koga u svijetu tko se bavi brodogradnjom tko bi preuzeo Uljanik, uključujući Talijane, Koreju i Kinu, no svi su ustvrdili kako profitabilna gradnja brodova u Puli nije moguća. Korejska brodogradilišta, višestruko učinkovitija od Hrvatskih također trpe goleme gubitke već godinama zbog niskih narudžbi i visokih cijena čelika i energije, pa je tako nedavno najveći njihov škver Daewoo otišao u stečaj i pripojen je Hyundaiju, a Talijani rade samo još kruzere. Kinezi su prilikom posjeta Uljaniku navodno komentirali da je to muzej brodogradnje.

Komentari

Komentari