Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

Dan pada Vukovara bit će novi praznik – spomendan na “sve žrtve” Domovinskog rata?

Večernji list doznaje kako će jedan od prijedloga izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima biti i uvođenje novog blagdana (neradnog dana) – spomendana svim žrtvama Domovinskog rata koji bi se obilježavao 18. studenoga, što je dan pada Vukovara u Domovinskom ratu.

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, odnosno to je zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta, piše u utorak Večernji list.

Osim uvođenja novog spomendana već je otprije poznato da će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja. No, od 2001. godine, na prijedlog pokojnog HSLS-ova Ive Škrabala, Dan državnosti slavi se 25. lipnja, što je dan kada je Sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti.

Budući da bi zakon o Vukovaru, prema informacijama Večernjeg lista, propisao da se spomendan svim žrtvama Domovinskog rata 18. studenoga obilježava u Vukovaru, taj se zakon veže za izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Izvori bliski Ministarstvu uprave kažu kako je iz gospodarskih krugova bilo prigovora na uvođenje još jednog neradnog dana, dakle 18. studenoga ako HDZ to usuglas i s koalicijskim partnerima, ali da spomendan nema smisla ako nije neradni dan, odnosno da samo uvođenje spomendana bez neradnog dana ne bi imalo tu snagu, donosi Večernji list.

No sporan je naziv “žrtve Domovinskog rata”, jer je iz njega neprepoznatljivo čije su to zapravo žrtve. Nigdje se u svijetu – u zemljama koje su, za razliku od Hrvatske neovisnost, demokraciju i slobodu obranile u Drugom svjetskom ratu – ne obilježavaju “sve žrtve Drugog svjetskog rata” nego “žrtve fašizma” ili “žrtve nacizma”, pa bi tako i u Hrvatskoj koja je svoju neovisnost i demokraciju izborilau Domovinskom ratu trebalo obilježavati “Dan žrtava srpskog (anti)fašizma”, a ne “svih žrtava Domovinskog rata”.

Komentari

Komentari