Petak, 10 srpnja, 2020

Dan neovisnosti u Vukovaru – Penava: “Za sad ništa od ćirilice”

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom s predstavnicima braniteljskih udruga iz grada Vukovara odala je počast i položila vijenac, piše gradski portal vukovar.hr. 8. listopada prije 28 godina Hrvatskih sabor raskinuo je sve državno-pravne odnose s ondašnjom Jugoslavijom te je Republika Hrvatska time postala neovisnom državom.

Ovom prigodom gradonačelnik Penava svim je Hrvaticama i Hrvatima i državljanima Republike Hrvatske čestitao Dan neovisnosti.

„Obilježavamo dan koji simbolizira višestoljetnu težnju hrvatskoga naroda za samostalnom državom, neovisnošću i slobodom. Kao generacija koja je taj dan dočekala i kojeg se sjeća s ponosom, trebamo biti sretni i zahvalni, no prije svega imajući u vidu sve one kojih više nema i koji su svojim životom platili ostvarenje tog sna“ poručio je gradonačelnik Penava.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osvrnuo se na uvođenje dvojezičnosti, točnije dvojezičnih ploča u Vukovaru te kazao kako unatoč Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina to još neće biti provedeno u Vukovaru.

Na pitanje boji li se reakcija iz službenog Zagreba, Penava je za N1 kazao:

“Što je Zagreb? Legitimno je da svatko ima svoje mišljenje i donosi svoje zaključke. Naravno da uvijek tu postoje zakoni i pravila igre koji vrijede. Kad bi se svi pridržavali pravila igre, onda mi ne bi bili u problemu”.

Netko si je našao da stavi mučene logoraše na stranu i da krene Ustav čitati od kraja. Doživljavamo to na način da se ne poštuje niti grad, niti nas“, dodao je Penava.

Komentari

Komentari