fbpx
Nedjelja, studeni 17, 2019

Daljnji pad popularnosti vladajućih njemačkih stranaka

Potpora demokršćanima i socijaldemokratima koji su naizmjenično vodili njemačku politiku od Drugog svjetskog rata po posljednjim anketama nastavila je padati.

Demokršćani njemačke kancelarke Angele Merkel (CDU), zajedno s njihovom sestrinskom strankom bavarskom kršćansko-socijalnom unijom (CSU), dobili bi potporu 25 posto birača, po anketi Deutschlandtrenda objavljenoj u četvrtak. Njihovi tradicionalni suparnici socijaldemokrati (SPD) dobili bi 14 posto glasova.

Obje stranke su izgubile jedan posto potpore u odnosu na prethodni tjedan.

Rezultati ankete, provedene u utorak i srijedu, ukazuju da su te stranke, koje trenutno u složenom savezništvu čine vladajuću koaliciju, daleko od mogućnosti sastavljanja vlade ukoliko bi se izbori održali ove nedjelje.

Potpora Zelenima, koji su drugi odmah iza CDU/CSU-a, veća je za dva posto i za tu stranku sada bi glasovalo 19 posto birača. To je najbolji rezultat Zelenih od rujna 2011..

Na trećem je mjestu s 16 posto potpore protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD), formirana tek 2013.. AfD je toliko imao i u posljednjem istraživanju.

Liberali iz FDP-a imaju 11 posto, jedan posto više, a krajnje lijevi Die Linke devet posto, jedan posto manje u odnosu na prethodni tjedan.

Istraživanje Deutschlandtrenda je provedeno za nacionalnu televiziju ARD na uzorku od 1040 ispitanika.

(Hina) (fah)

Komentari

Komentari