Subota, 30 svibnja, 2020

DALIĆU UGROŽEN POSAO NA KLUPI REPREZENTACIJE: Hoće li Vatreni dobiti novog izbornika?

Možda se čini kao nemoguć scenarij, možda će netko reći ‘opet su se malo zaigrali’, ali reći ćemo da je to itekako realna hipoteza. Izbornik Zlatko Dalić je nedodirljiv. Ono što je ovaj Livnjak učinio za hrvatski sport neće nadmašiti baš nitko i to još dugo, dugo godina. Međutim, Dalić je već nekoliko puta javno govorio o mogućnosti napuštanja klupe reprezentacije. Činjenica je, čovjek je vrlo rano doživio svoj zenit na klupi reprezentacije i mnogi, pa i on sam, kažu kako sumnjaju da će se ponoviti onakav rezultat na nekom velikom natjecanju.

Skepsa je s razlogom prisutna kada se govori o reprezentaciji Hrvatske, nećemo se lagati, ali puno se toga, čak i metafizičkog, poklopilo tog ljeta u Rusiji da bi Hrvatska na kraju igrala finale, a grubo prizemljenje uslijedilo je odmah nakon SP-a u Ligi nacija kada su Dalićevi Vatreni primili šesticu Španjolske.

Polemiziralo se tada, ali samo po mračnim uglovima kuloara o tome tko bi bio legitiman nasljednik Zlatka Dalića, koji se tada ionako hvalio odbijanjem nemoralnih ponuda iz Azije. Ponude, dakle, ima što znači da ih kad-tad može i prihvatiti, ali tko bi onda bio dostojan preuzeti srebrne reprezentativce?

Odgovor na to pitanje dobili smo u četvrtak 21. veljače u kasnim večernjim satima, kada je Dinamo izborio osminu finala Europa lige u seznacionalnom izdanju, predvođen Nenadom Bjelicom. Baš kao i Dalić, Bjelica je u manje od godinu dana uspio od raspadnute i demoralizirane momčadi stvoriti ubojit stroj pred kojim s pravom drhte brojni velikani koji se ove sezone natječu u Europa ligi. Ako mislite da se zafrkavamo ili smo cinični varate se. Mislite da je nekoj Sevilli, Zenitu ili eto baš Benfici, svejedno što igraju protiv momčadi koja je bez poraza protutnjala skupnom fazom i koja je u šesnaestini finala razbila Viktoriju, iako je u tom dvomeču bila autsajder. Ne, nije im svejedno.

Govoriti o Bjelici kao o legitimnom kandidatu za izborničku klupu možda je škakljivo jer on ima potpuni fokus na Dinamu, kao i Dalić na reprezentaciji, ali gledajući samo sposobnosti Dinamova trenera možemo zaključiti da trenutno nema boljeg kandidata od njega. Bjelica je već sada napravio više od svih trenera na klupi Dinama od samostalnosti Hrvatske, baš kao i Dalić u reprezentaciji.

Bjelica se dokazao kao vrhunski taktičar i to već bezbroj puta otkako je preuzeo Dinamo, a posljednji puta u uzvratu s Viktorijom i sada ćemo zaista biti bezobrazni i reći da je možda i bolji od Dalića. Bjelica je od Dinama napravio stroj i to ne bilo kakav, već dobro uigrani i mehanizmima nadograđeni stroj. Kao i Dalić, Bjelica je pragmatičan trener sklon brzim i ‘ad hoc’ donesenim odlukama, koje su većinom itekako nosile prevagu u korist Dinama na terenu.

Lukav, pronicljiv, inteligentan i što je najvažnije, vrlo dobar psiholog. Vrijedi to za obojicu trenera. Dalić je svoju mentalnu izvrsnost dokazao na SP-u, a Bjelica u Europa ligi, samo što Dalić je na raspolaganju imao najboljeg igrača svijeta i njegovu družinu, a Bjelica je složio svoju ekipu vrlo pragmatično i ‘ad hoc’, kao što smo već kazali i s njom napravio čudo na koje se čekalo 49 godina. Ne umanjujemo uspjeh Dalića, ne dao Bog, ali moramo apostrofirati Bjeličin napredak i dostignuće s Dinamom, koje još uvijek nije vidjelo svoj kraj i ako se neke stvari poklope, tko kaže da nećemo Dinamo gledati u finalu?

Na koncu ćemo reći još. Ne smjenjujemo mi Zlatka Dalića, niti zazivamo neke promjene u reprezentaciji, ali činjenica je, Hrvatska ne treba brinuti, Bjelica je idealan za klupu Vatrenih.

Autor:Bruno Herljević / Dnevno


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> UPOZORENJE: Lažni apel za pomoć – Djevojčica Kristina Omić ne postoji!
>>> ZANIMA VAS KOLIKO KOŠTA ŽIVOT U NJEMAČKOJ: Evo, ovaj čovjek vam je sve izračunao, da ne bi bilo iznenađenja
>>> BANDIĆ U BEOGRADU: Hvalio sam sebe pa poručio Srbima i Hrvatima
>>> EU i SAD spremne na razmjenu teritorija između Srbije i Kosova!?
Komentari

Komentari