Dačić očekuje da Hrvatska tijekom predsjedanja EU pogura Srbiju, kao “država iz naše regije”

Podijeli

Srbija očekuje od Hrvatske da, preuzimanjem predsjedanja Vijećem Europske unije, pridonese politici proširenja Unije, a da metodologija pristupnog procesa bude definirana do svibanjskog samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, izjavio je u ponedjeljak srbijanski šef diplomacije.

“Predsjedanje Vijećem EU-a ovih dana preuzela je Hrvatska, a od nje očekujemo, kao države iz naše regije i članice koja se zadnja pridružila EU, da pruži poseban doprinos politici proširenja“, rekao je Ivica Dačić na domjenku za diplomatski zbor i urednike beogradskih medija.

Od summita EU-Zapadni Balkan Dačić očekuje “konkretan rezultat i da do tada bude u potpunosti jasna metodologija pristupnog procesa Uniji”.

“Za države koje su već odmakle s integracijom i otvorile više od polovice pregovaračkih poglavlja, kao što je Srbija, dinamika procesa mora biti unaprijeđena s jasnom političkom podrškom”, rekao je Dačić.

Komentirajući značaj koji za eurointegracije ima jačanje odnosa u regiji, istaknuo kako je Srbija tijekom prošle godine “s najvećim brojem susjednih i zemalja jugoistočne Europe” očuvala “visoku razinu političkih i ekonomskih odnosa”.

Te je odnose ilustrirao navodeći primjere zajedničkih sjednica vlada sa Mađarskom i Slovenijom, te treći sastanak Visokog vijeća za suradnju Srbije i Grčke, uz potpisivanje Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva između dviju država.

Dačić je podsjetio i da je Srbija inicijator formiranja regionalne zone slobodnog kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala – tzv. „mini Shengen”, uz uvjerenje da će ta inicijativa “imati nesumnjivo pozitivan utjecaj na odnose u regiji”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (FOTO) SKANDAL U BIH: Pripadnik OS BiH u odori ISIL-a !
>>> Znate li zašto su Crnogorci protiv Srbije nastupili u zelenim dresovima?
>>> Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu?
>>> Mostov vijećnik: “A da promijenite metu? Trojica ubijenih konstantno su maltretirala sve oko sebe, dilali reketarili, tukli, prijetili… “
Komentari

Najnovije