Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

ČUDO, HDZ ĆE POŠTIVATI VOLJU BIRAČA!? Ovo bi moglo šokirati ljevičare a posebno neke

Novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona upućen je na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a i ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, no tu su neke druge odredbe za koje se prethodno najavljivalo da će biti odbačene

Kako piše Jutarnji list, izvanbračne zajednice tako u Nacrtu nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako postoje ‘opravdani razlozi’, razvod roditelja maloljetnika pokretat će se na sudu umjesto centru za socijalnu skrb, roditeljski je plan izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika-odvjetnika koji u konfliktom razvodu zastupa dijete, plaćat će roditeljI.

Ovo je drugi pokušaj Vlade da izmjeni obiteljsko zakonodavstvo, a javnosti bi trebao biti predstavljen krajem svibnja.

Prvo veliko ‘proklizavanje’ ministrici Nadi Murganić dogodilo se prilikom izrade prehodnog nacrta novog Obiteljskog zakona. Na udaru javnosti našla se zbog toga što se novim zakonom predlagala definicija obitelji iz koje su trebali biti isključeni ”parovi” bez djece.

Skandal je eskalirao do te mjere da je premijer Andrej Plenković na samoj sjednici Vlade lani u rujnu morao ‘naribati’ svoju ministricu i povući sporan prijedlog zakona.

U formalnom smislu, ustavna definicija Braka za koju se referendumom izborio Hrvatski narod da je Brak zajednica muškarca i žene značio bi da homoseksualne izvanbračne zajednice ne bi mogle više posvajati djecu što im je SDP omogućio. Očito je da se HDZ želi oprati i ublažiti politički incident sa ratifikacijom Istanbulske konvencije gdje se direktno krši volja birača, hoće li im to uspjeti ostaje za vidjeti.

 

Komentari

Komentari