Tokio, 03.08.2021 - Hrvatski gimnasticar Tin Srbic osvojio je srebrnu medalju u finalu prece na olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši osmo odlicje za Hrvatsku. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

ČUDI LI VAS? Za Škoru glasalo više mladih nego za Kolindu i Milanovića zajedno, za Milanovića uglavnom starije gospođe!

Podijeli

Svaki treći mladi birač u dobi od 18 do 29 godina koji je u nedjelju izašao na predsjedničke izbore glasao je za Miroslava Škoru, piše u utorak Jutarnji list, ističući da je Škoro pridobio više mladih birača nego Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović zajedno.

Pokazuju to sociodemografski podaci o dobi, spolu i obrazovanju birača koje je, u sklopu izlaznih anketa izrađenih za tri nacionalne televizije HTV, RTL i Novu TV, na dan izbora prikupila agencija Ipsos Puls, navodi dnevnik.

Prodor Miroslava Škore među mlade je za jedan dio “analitičara” neočekivan: da je na izbore izašlo samo troje najjačih kandidata Milanović, Grabar-Kitarović i Škoro oni bi predvidjeli da će najveći dio mladih privući Škoro, međutim, na ovim je izborima bio niz kandidata koji su se primarno obraćali mladom biračkom tijelu, poput Dejana Kovača ili Darija Juričana, a tu je bio i Miroslav Kolakušić, kandidat koji se obraća razočaranima u velike stranke, kakvih je među mladima puno. No, uvjerljivo najveći udio birača od 18 do 29 godina otišao je baš Škori, piše Jutarnji list.

No to i nije tako iznenađujuće kad se zna da je Škoro kandidat koji donosi promjene i odmak od tradicionalnih političkih podjela u Hrvatskoj, i da mladi nerado glasaju za opcije koje se obraćaju njihovim očevima i majkama i za koje glasaju njihovi djedovi i bake.

To pokazuje da je točna teza prema kojoj Miroslav Škoro ima dva segmenta biračkog tijela: s jedne su strane konzervativniji birači, a drugi segment čini značajan dio tzv. protestnih birača, kojih u pravilu najviše ima među mladima kaže dr. Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Analiza sociodemografskih podataka birača pokazuje da su obrazovanje i dob jaki prediktori preferencija na izborima dok spol igra bitno manju ulogu: za Škoru je glasalo nešto više muškaraca, za i Milanovića nešto više žena, a među biračima Kolinde Grabar-Kitarović nije bilo razlike u spolnoj strukturi.

Najstariji birači u najvećem su dijelu glasali za Zorana Milanovića: podaci pokazuju da se više od 40 posto svih birača u dobi od 60 ili više godina u prvom krugu odlučilo za SDP-ova kandidata. U strukturi svih Milanovićevih birača samo je 9 posto onih mlađih od 30 godina.

Slično je i kad je u pitanju obrazovna struktura: 40 posto svih birača koji su završili samo osnovnu školu u nedjelju je glasalo za kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović dok ih je za Milanovića glasalo upola manje.

Milanović je dobio podršku trećine svih visokoobrazovanih u prvom krugu ovih izbora. Zanimljivo je daje gotovo 9 posto birača sa završenim fakultetom, odnosno svaki jedanaesti koji je u nedjelju izašao na biralište glasao za Darija Juričana, donosi Jutarnji list.

Komentari

Najnovije