Ponedjeljak, 28 rujna, 2020

ČOVJEK U TOPUSKOM PRONAŠAO ZLATNIKE: Već ih prodao za dobre novce a mogao je dobiti i puno više

Građevinski radnik je pronašao kutiju punu zlatnika koje je odlučio unovčiti za, pretpostavlja se, malu cijenu, no svoje je otkriće bio dužan prijaviti državi, koja sada traži te zlatnike, jer su zakonski u njenom vlasništvu

Pozamašnu količinu vrijednih zlatnika ovih je dana pronašao jedan građevinski radnik iz Topuskog. Pri uređenju Ulicu Spiegelbad, pronašao je limenu kutiju u zemlji koja je tek dovezena. Neupućen u vrijednost zlatnika, navodno ih je prodao za 10.000 kuna u lokalnoj zlatarni, iako je lako moguće da samo jedan zlatnik vrijedi toliko.

“Pretpostavka je da mu je zlatar isplatio cijenu lomljenog zlata, no numizmatička vrijednost zlatnika je daleko veća od same cijene zlata”, procijenio je za Večernji umirovljeni arheolog Lazo Čučković, koji je ranije vodio arheološka istraživanja u Topuskom.

Bogata povijest Topuskog

No, niti on ne može pretpostaviti iz kojeg su razdoblja zlatnici, jer je Topusko naseljeno od prapovijesti. Čitavo mjesto bruji o njihovu pronalasku, ali nitko ne spominje nalaznika. Inače, njihov je pronalazak trebao biti prijavljen ministarstvu kulture, čiji se Konzervatorski odjel iz Siska uputio u potragu za vrijednim novčićima. Traže ih još i policija te Općina Topusko.

Ranije su u tom mjestu pronađeni rimski carski novčići. U obližnjoj Sisciji, današnjem Sisku, postojala je carska kovnica novca, poput zlatnika cara Vetranija, koji je prije nekoliko godina na aukciji u Švicarskoj prodan za 170.000 franaka. Osim toga, Topusko je bilo i lječilište za rimsku elitu, a u Srednjem vijeku su navraćali Cisterciti, pa i templari. U doba Austro-ugarske, Topusko je bilo lječilište za vojsku i bogatu klijentelu, a u Spiegelbadu, čiji su prilazni put radnici uređivali, uređena je i posebna kupaonica za bana Josipa Jelačića i suprugu mu Sofiju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, u mjestu je zasjedao ZAVNOH, a ondje se nalazila i velika partizanska baza.

Ništa od nagrade

No, iz kojeg god razdoblja zlatnici bili, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasništvo su Republike Hrvatske. Nalaznik ima pravo na najmanje 10 posto vrijednosti pronađenih zlatnika, što je sigurno više od 10.000 kuna. No, nalaznik neće dobiti ništa, jer svoj pronalazak nije nikome prijavio.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) Dr. sc. Hasanbegoviću zabranili polaganje vijenaca za bleiburške žrtve na Mirogoju: ‘Slučaj bez presedana’
>>> Košić: Komunizam se rodio u laži, od laži je živio i umro
>>> (VIDEO) NEĆETE VJEROVATI: Prosvjednik u Sarajevu pred policijom prijeti odmazdom Kardinalu Puljiću, mirno odšetao
>>> Gotovinin odvjetnik raskrinkao protivnike Bleiburga: Sad je napokon sve jasno
>>> NIŠTA ČUDNO ZA PLENKOVIĆA: Pogledajte koga je stavio za novog ministra obrane
Komentari

Komentari