Srijeda, 15 srpnja, 2020

Čovjek koji je u javnosti viknuo ‘Allahu Akbar’ kažnjen od strane švicarske policije kaznom od 185 eura

Policija je stajala na strani zakona i podigla kaznu, tvrdeći da se taj izraz koristio na “glasan i jasan način” i da je mogao izazvati paniku u javnosti

Švicarska policija branila je svoju odluku da kazni čovjeka koji je javno viknuo “Allahu Akbara”, tvrdeći da je to imalo isti učinak kao da je netko javno izrekao ružne riječi ili opsovao, izvijestili su lokalni mediji.

22-godišnji muškarac Orhan E., tvrdi da je koristio islamsku frazu, što znači “Bog je velik”, kako bi izrazio iznenađenje nakon neočekivanog susreta sa prijateljem na parkiralištu u Schaffhausenu, gradu u sjevernoj Švicarskoj.

Uzvik – kojeg često islamski teroristi koriste prije bombaških napada – privukao je pozornost policajca, izvještava Schaffhauser Nachrichten (SHN).

Policajka je odmah prišla muškarcu, napisala prijavu i kasnije predala svoj slučaj upravi policije, koja mu je izrekla novčanu kaznu za 150 švicarskih franaka zbog remećenja javnog mira. Dodatnih 60 franaka u upravnim pristojbama skupilo je ukupno 210 franaka ili 185 eura kazne.

Incident se dogodio u svibnju 2018. godine, ali je javnosti objavljen tek ovaj tjedan nakon što je čovjek objavio svoju priču.

Policija je stajala na strani zakona i podizanja kazne, tvrdeći da se taj izraz koristio na “glasan i jasan način” i da je mogao izazvati paniku u javnosti.

“U to doba dana postojala je mogućnost da uplaši i prestraši ljude u blizini” – izjavio je za SHN glasnogovornik gradske policije u Patrick Caprez.

Načelnik policije Romeo Bettini izjavio je kako bi se policajci ponašali na isti način da je netko u javnom prostoru uzvikivao ružne riječi. Također je naglasio da je “potpuno pogrešno reći da je ta fraza “Allahu Akbar” zabranjena u Schaffhausenu.”

Orhan E. je sa svoje strane tvrdio da nije učinio ništa loše, rekavši da je odlučio objaviti svoju priču u javnosti jer je čuo za sličan incident u prosincu. Tada je granični policajac navodno udario mladića koji je uzvikivao “Allahu Akbar”.

“Ovdje sam rođen, u Švicarskoj, i nikad nisam uzvikivao nešto slično” – rekao je Orhan E.

Samo zato što teroristi zloupotrebljavaju ove dvije riječi ne znači da imam loše namjere kada ih izgovaram.

Taj incident potaknuo je antirasističku skupinu u Zurichu da podnese kaznenu prijavu protiv policijskog odjela u gradu Schaffhausenu, piše dnevnik The Local.

Slikoviti gradić je opravdano u strahu kada su u pitanju potencijalna djela nasilja jer je 2017. godine Schaffhausen bio meta napadača s motornim pilom koji je ozlijedio dvoje ljudi u javnom smrtnom pohodu.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Komentari

Komentari