Subota, 30 svibnja, 2020

Čovic upozorava da je BiH u krizi nesagledivih razmjera

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da je BiH u krizi nesagledivih razmjera i upozorio da će se dodatno produbiti ako sutra ne bude imenovan mandatar za novo ministarsko vijeće koje nije izabrano deset i pol mjeseci od izbora.

Ranije ovoga mjeseca sporazum o uspostavi vlasti potpisali su čelnici nacionalnih stranaka Čović, Bakir Izetbegović (SDA) i Milorad Dodik (Saveza nezavisnih socijaldemokratata SNSD) te postavili rok od 30 dana.

“Mi smo već u krizi nesagledivih razmjera. Godinu dana je od izbora, a još uvijek nagađamo o strukturi vijeća”, rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru.

Pozvao je članove državnog predsjedništva da na sutrašnjoj sjednici za mandatara imenuju Zorana Tegeltiju iz SNSD-a.

“Za mene je apsolutno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast nakon što su stranke pobjednice dogovorile detalje i podijelile resore, a da to nismo u stanju nakon pet ili deset dana punom dinamikom provesti. Očekujem da mandatar bude imenovan”, dodao je Čović.

Predsjedavajući kolektivnog državnog predsjedništva Željko Komšić poslao je središnjem izbornom povjerenstvu i policijskoj agenciji SIPA-i zahtjev za provjerom Tegeltije, a te su institucije odgovorile kako za to nema nikakvih zapreka.

(Hina) fah

Komentari

Komentari