Petak, 10 srpnja, 2020

ČOVIĆ: Derventa šalje snažnu poruku da ovdje ima smisla živjeti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS Davor Čordaš nazočili su danas proslavi sv. Juraja mučenika u istoimenoj župi u Derventi.

Čović je istaknuo da mu je veoma drago što je danas s Dervenćanima, i prisjetio se izgleda ovog kraja prije 20 godina kada je na prostoru te općine počeo proces povratka i obnove.

– Danas ovdje vidim puno više životne radosti i optimizma među ljudima. Derventa je zaista mjesto duhovne obnove i daje nadu i šalje snažnu poruku da ovdje ima smisla živjeti – dodao je Čović, priopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

Ministar Čordaš je izrazio zadovoljstvo što se danas u Derventi okupio veliki broj ljudi.

– Ovakve slike u meni bude nadu da će se još više ljudi vratiti na svoja ognjišta, i potvrđuju moja razmišljanja da je duhovna obnova, i izgradnja i obnova vjerskih objekata jedan od glavnih preduslova održivog povratka na ove prostore – rekao je Čordaš.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, u okviru pružanja podrške projektima održivog povratka, u proteklih šest godina na prostoru Dervente za obnovu vjerskih objekata izdvojilo je više od 400.000 KM.

Već na početku ove godine Ministarstvo je nastavilo s aktivnostima koje podržavaju obnovu vjerskih objekata, osiguravši sredstva u iznosu od 10.000 maraka za realizaciju projekta kojim će se sanirati krov i uraditi termoizolacija samostana u Derventi.

Samo u ovoj godini na prostoru Dervente planiralo je izgraditi 80 kuća.

Današnje misno slavlje, u povodu proslave sv. Juraja, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a okupilo je više od 1.000 vjernika, domicilnog stanovništa, te Hrvata iz cijele BiH i Hrvatske, koji su došli da posjete svoj rodni kraj./HMS/

Komentari

Komentari