Nedjelja, 12 srpnja, 2020

CMS optužuje Čakovec za ‘diskriminaciju Roma i onemogućavanje prosvjeda’

Centar za mirovne studije, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, Mreža antifašistkinja Zagreba i Pravo na grad smatraju nedopustivim da Grad Čakovec nije odobrio korištenje javne površine za javno okupljanje i mirni prosvjed u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Podsjetimo, u središtu Čakovca planiran je prosvjed “Želim normalan život”. Organizatori ističu kako žele upozoriti na teror dijela romske nacionalne manjine u obližnjem Pribislavcu. Upozoravaju na kriminal koji se svakodnevno događa, bespomoćnost policije te nedovoljno djelovanje pravosuđa i socijalne skrbi

Priopćenje CMS-a prenosimo u cijelosti.

SRRH “KALI SARA” je kao reakciju na prosvjed pod nazivom „Želim normalan život“ čiji organizatori umivenim jezikom dovode romsku nacionalnu manjinu u kontekst narušavanja sigurnosti građana i nacionalne sigurnosti odlučila organizirati prosvjed kojim se upozorava na neprimjerenost i neistinitost takvih generalizacija. Iako je SRRH “KALI SARA” prvo ponudila da se prosvjed održi na drugom mjestu, a onda i u drugom terminu, odnosno dan nakon, održavanje takvog prosvjeda nije im legalno omogućeno. Smatramo da za takvo postupanje ne postoje nikakve pretpostavke predviđene Zakonom o javnom okupljanju te da je protivno Ustavu Republike Hrvatske i nizu normi koje uređuju pravo na javno okupljanje u međunarodnom i europskom pravu.

Postupci Grada Čakovca upućuju nas na sumnju u diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti. Kako je moguće da se dozvoli prosvjed koji ima veliki potencijal poticanja na etničku nesnošljivost, a da se istovremeno ne dozvoli miran prosvjed nacionalnoj manjini?

Tražimo stoga od nadležnih institucija da osiguraju slobodu izražavanja i neometanu organizaciju mirnog prosvjeda organizacijama i pojedincima koji se žele usprotiviti diskriminaciji i generalizaciji romske nacionalne manjine te pozivamo policiju da u okviru zakonskih nadležnosti reagira na svako moguće poticanje na etničku nesnošljivost na današnjem prosvjedu. Također, pozivamo nadležne, kako na nacionalnoj, tako i županijskoj i lokalnoj razini

Komentari

Komentari