epa06043425 General view of the European Council meeting in Brussels, Belgium, 22 June 2017. European heads of states and governments gather for a two-days European Council meeting on 22 and 23 June which will mainly 'focus on the ongoing efforts to strengthen the European Union and protect its citizens through the work on counterterrorism, security and defence, external borders, illegal migration and economic development', the European Councils said in a press release. EPA/JOHN THYS / POOL

BRUXELLES,  – Čelnici zemalja članica EU-a podržali su jačanje suradnje u području obrane, između ostaloga i oko potrebe za uspostavu Stalne strukturirane suradnje (PESCO), mehanizma za pojačanu obrambenu suradnju onih zemalja koje u tome žele sudjelovati.

“Čelnici su se složili oko potrebe uspostave stalne europske suradnje u području obrane. To je povijesni korak, jer će ta suradnja omogućiti EU-u dublju integraciju u području obrane. Naš je cilj biti ambiciozan i uključiv tako da su sve zemlje članice pozvane da se pridruže”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
Kako bi se izbjegle blokade u pojedinim područjima u kojima zemlje članice ne mogu postići konsenzus, EU je uveo neku vrstu fleksibilnosti poput mehanizma pojačane suradnje, koji omogućava skupini zemalja tješnju suradnju u nekom području u slučaju kada se sve članice ne mogu dogovoriti. Stalna stukturirana suradnja (PESCO) zapravo je mehanizam pojačane suradnje u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a.
Ta mogućnost uvedena je Lisabonskim ugovorom, ali do sada nije korištena.
PESCO je zajedno s Europskom obrambenom agencijom i Klauzulom o kolektivnoj obrani jedan od tri nedjeljiva elementa Europske sigurnosne i obrambene unije, što je neka vrsta pandana Ekonomske i monetarne unije.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je riječ o “uspavanoj ljepotici Lisabonskog ugovora, koja se sada probudila”.
Tusk je rekao da će u roku od tri mjeseca zemlje članice dogovoriti oko zajedničkog popisa kriterija i obveza kako bi se pokrenula ta suradnja.
Nakon što su britanski građani glasovali za izlazak iz EU-a, nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika te niza terorostičkih napada u Europi, suradnja u području sigurnosti i obrane polako postaje prioritet EU-a.

(Hina)

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!