epa08940570 A nurse prepares to administer Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at a hospital in Krakow, southern Poland, 15 January 2021. Poland started a vaccination campaign against the coronavirus disease (COVID-19) on 27 December 2020. EPA/Lukasz Gagulski POLAND OUT

CJEPLJENJE JE UZALUD? “Ovo nas vraća na početak!”

Podijeli

Mutirani južnoafrički soj može se probiti do ljudskih stanica nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom, pokazalo je veliko istraživanje.

Znanstvenici su proučavali 400 osoba koje su imale pozitivan test na koronu najmanje 14 dana nakon što su primili jednu ili obje doze cjepiva i 400 osoba koje su bile pozitivne, a nisu se prije toga cijepile.

Južnoafrički soj bio je osam puta zastupljeniji kod pozitivnih osoba koje su primile obje doze cjepiva nego kod onih koji nisu cijepljeni. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu po tim su rezultatima zaključili da je cjepivo nedostatno u borbi protiv južnoafričkog soja.

Južnoafrički soj, nazvan B.1.351, ima mutacije za koje znanstvenici strahuju kako ih ljudski imunosni sustav neće moći prepoznati ili će to prepoznavanje virusa strane imunosnom sustavu biti otežano. To znači da bi cjepiva mogla postati nedjelotvorna, kao i prirodni imunitet stečen nakon što osoba preboli koronavirus.

Pronašli smo nerazmjerno veći postotak južnoafričkog soja među cijepljenim ljudima nakon druge doze, u usporedbi s onima koji nisu primili cjepivo, kazao je istraživač Sveučilišta u Tel Avivu Adi Stern.

Britanski znanstvenici upozorili su da bi južnoafrički soj, postane li dominantan u Velikoj Britaniji, mogao zaustaviti cijepljenje i poslati zemlju na početak.

DailyMail piše da južnoafrička varijanta korone smanjuje djelotvornost cjepiva za oko 50 posto. Također, taj soj korone mogao bi biti do 60 posto zarazniji od “originalnog” soja virusa.

Znanstvenici trenutačno testiraju cjepivo AstraZenece na južnoafričkom soju.

Ipak, ako cijepite cijelu populaciju, a zatim dobijete novu varijantu koja je izbjegla cjepivo, vratit ćete se na početak, kazao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock, prenosi dnevnik nove.tv.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Opasna pojava u Sloveniji: Neki se namjerno inficiraju koronom, nećete vjerovati zašto
>>> Kod kuće imate parket? Ova žena je otkrila genijalan trik za njegovo uljepšavanje
>>> DA, OVO SE ZBILJA DOGODILO: Otkriveno što je Markotić napravila za Plenkovića. Zar to nije strašno?
>>> Evo kako spasiti čovjeka od moždanog udara: Potrebna vam je samo jedna igla!
Komentari

Najnovije