epa08302070 European Commission President Ursula Von Der Leyen gives a joint press conference with (not pictured) European Council President Charles Michel after a video conference of the European Council on EU action on Coronavirus, COVID-19, at the European Council, Brussels, Belgium, 17 March 2020. EU member states promised to provide 'Whatever it takes' in assistance to European economy to counter the effects of the coronavirus crisis, EU Council President Charles Michel said after a video conference call summit. EPA/STEPHANIE LECOCQ

CIJEPITE VIŠE: Europska komisija traži od Hrvatske da ubrza cjepljenje

Podijeli

Kako se kampanja cijepljenja zahuktava, tako se malim koracima približavamo kraju pandemije. To neće biti tako skoro, no dok do te točke ne dođemo, na redu je nekoliko etapa. Pokušat ćemo odgovoriti na neka od često postavljanih pitanja u vezi s ovom pandemijom radi smanjenja neizvjesnosti koju sa sobom nosi prisutnost novog koronavirusa SARS-CoV-2.

KOJA SU CJEPIVA DO SADA ODOBRENA U EU, JESU LI SE NEKA ODOBRAVALA I U DRUGIM DRŽAVAMA? JE LI DRUGO RUSKO CJEPIVO 100 POSTO UČINKOVITO, KAKO KAŽE TASS, A KINESKO SAMO 50 POSTO?

U zemljama Europske unije odobrena su jedino cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderna, kojima se i provodi cijepljenje u zemljama članicama. Očekuje se kako će 29. siječnja biti odobreno i cjepivo AstraZenece, poznato i kao ‘oxfordsko’ cjepivo. Ono se već primjenjuje u Velikoj Britaniji i Indiji. U Europi se još očekuju i cjepiva tvrtki Sanofi i Johnson & Johnson, kao i CureVac, iste tehnologije kao i Moderna i Pfizer/ BioNTech.

Rusko cjepivo Sputnik V Instituta Gamaleya bilo je prvo cjepivo službeno odobreno u nekoj zemlji, matičnoj Rusiji. Rusi tvrde kako mu je efikasnost 91 posto. Podataka za takvu tvrdnju malo je, a primjena je počela i prije kraja III. faze kliničkog ispitivanja bez kojega Europska agencija za lijekove i ne razmatra neki proizvod. Sputnik V primjenjuje se u Argentini i nekim brazilskim državama, prenosi večernji list

Jedini do sada raspoloživi prihvaćeni podaci su oni objavljeni u časopisu Lancet za fazu I./II. kliničkog ispitivanja. Jučer je objavljeno kako drugo rusko cjepivo, EpiVacCorona sibirskog Instituta Vektor, ima efikasnost od čak 100 posto. No, ni o efikasnosti tog cjepiva ne može se tvrditi ništa bez studija. Što se tiče kineskog cjepiva CoronaVac, koje proizvodi tvrtka Sinovac, unatoč optimističnijim najavama, nakon početka primjenjivanja u Brazilu pokazalo je efikasnost od 50,4 posto.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu primjenjuje se drugo kinesko cjepivo, BBIBP-CorV tvrtkeSinopharm, koje je pokazalo bolju učinkovitost, službeno 79,34 posto, a u primjeni u Emiratima i 86 posto, za tu razliku još se čeka objašnjenje.

ŠTO JE S TVRDNJAMA O POVEĆANOJ SMRTNOSTI NAKON CIJEPLJENJA NEDAVNO U NORVEŠKOJ?

Pitanje se odnosi na vijest o smrti 23 štićenika staračkih domova u Norveškoj nakon cijepljenja. No, kako navodi norveška agencija za lijekove, svakoga tjedna u tamošnjim staračkim domovima umre u prosjeku oko 400 ljudi. Tamošnji zavod za javno zdravstvo izdao je novu uputu da se osobe krhkijeg zdravstvenog stanja temeljitije pregledaju prije cijepljenja, no da “fatalni događaji kod takvih osoba nakon cijepljenja ne impliciraju uzročno-posljedičnu vezu između cijepljenja i smrti”. U toj je zemlji do dana te objave cijepljeno 43.740 osoba, velikim dijelom štićenici staračkih domova.

Treba sagledati sve informacije, mišljenje je našeg virusnog imunologa prof. dr. sc. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Stiže nam neugodna pojava, Vakula upozorio ljude: ‘Mnogima će stvoriti tegobe…’
>>> NOVO NORMALNO? ‘Turističke zemlje‘ žele covid putovnice, a Belgija i Njemačka imaju radikalan prijedlog!
>>> BOŠNJACI SE SPREMAJU: Prizori kao iz rata, djecu indoktriniraju odmalena
>>> Uspkors mjerama Stožera jedan kafić i dalje radi: Policija im ne može ništa…
>>> Hrvati u Njemačkoj zatečeni novom korona mjerom: ‘Kad će nas u logore staviti?’
Komentari

Najnovije