Foto: Flickr, koronavirus u Izraelu

CIJEPILI SU 81 POSTO STANOVNIŠTVA, je li bilo uzalud? “Nismo postigli kolektivni imunitet, a imamo novu varijantu…”

Podijeli

Izrael je zabilježio osam slučajeva varijante koronavirusa koja je prvo identificirana u Indiji te vjeruje da cjepivo Pfizera/BioNTecha barem djelomično štiti od nje, rekao je u utorak izraelski zdravstveni dužnosnik.

Inicijalnih sedam slučajeva indijske varijante koronavirusa otkriveno je u Izraelu prošli tjedan među ljudima koji su doputovali izvana i koji su otad prošli kroz preliminarno testiranje, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

“Dojam je da je Pfizerovo cjepivo djelotovorno protiv varijante, premda sa smanjenom učinkovitošću”, rekao je na radiju Kan Hezi Levi, glavni ravnatelj ministarstva zdravstva, dodavši kako je broj nove varijante virusa u Izraelu porastao na osam.

Izraelski vodeći autoritet za koronavirus profesor Nachman Ash rekao je u subotu da, unatoč suprotnim sugestijama, Izrael nije postigao imunitet stada i izrazio zabrinutost zbog nove “indijske varijante” pronađene u zemlji.

Govoreći u subotu za vrijeme TV panela, Ash je rekao da, iako je preko pet milijuna ljudi u Izraelu primilo barem jednu dozu cjepiva COVID-19, a još gotovo milijun izliječilo se od bolesti, “to nije dovoljno”.

“Moramo doseći oko 75 posto [populacije] koji su cijepljeni i / ili oporavljeni kako bismo postigli imunitet stada, ali vidimo podatke o niskom morbiditetu”, objasnio je Ash.

Najnovije brojke Ministarstva zdravstva pokazuju da je u petak dijagnosticirano 95 novih slučajeva koronavirusa, što čini samo 0,7% od 14.182 testirana uzorka. Bilo je 2.680 aktivnih slučajeva, a broj poginulih od početka pandemije iznosio je 6.315. Ministarstvo je također reklo da je 5.341.887 Izraelaca primilo barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, a 4.965.696 primilo je dvije injekcije.

Kao odgovor na planove za ukidanje nošenja maski na otvorenom i za potpuno otvaranje svih škola počevši od nedjelje, Ash je pozvao Izraelce da ostanu na oprezu i nastave nositi maske za lice u zatvorenom, pa čak i na otvorenom u prepunim područjima.

“Istina, rizik od zaraze vani nije velik. Veliki je izazov nositi masku u džepu i stavljati je kad god dođete na zatvoreno ili gužvo mjesto ”, rekao je na kanalu 12.

Ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za više detalja o istraživanju indijske varijante virusa.

Britanija i Irska također su objavile da istražuju indijsku varijantu nakon što su je otkrile u svojoj zemlji.

Izrael, zemlja s 9,3 milijuna stanovnika, u cijelosti je cijepila 81 posto građana starijih od 16 godina. Zaraza covidom-19 i hospitalizacije naglo su se smanjile.

Komentari

Najnovije