Subota, 5 prosinca, 2020

CIJENE MESA SKAČU U NEBO: Pogledajte ovaj račun, krši se zakon

Kilogram žive vage svinje je 12 kuna za kilogram, a kilogram svinjskog carskog mesa u Kauflandu jučer je stajao 13,60 kuna, javili su se danas neki ogorčeni svinjogojci pitajući se kako je moguće da se i u ovim kriznim vremenima toliko obezvrjeđuje domaća proizvodnja, s kojom smo, usput rečeno, dostatni svega 30%.

Svinjogojac Stjepan Kušec uvjeren je kako se s tom cijenom teško krši zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi pa traži mjerodavne institucije da djeluju.

– Čim se transportne linije prema Kini zatvore, odmah smo u dampingu – kaže Kušec, ističući kako su cijene mesa i svinjskih prerađevina posljednjih osam mjeseci išle samo gore – i zbog prijetnje afričke svinjske kuge koja je devastirala brojne kineske i europske proizvodnje. Samo je, tvrdi, podcijenjeno domaće svinjogojstvo gdje kilogram žive vage svinje stoji 12 kuna, pa hladna polovica zajedno sa svim troškovima klanja i slično ne može stajati manje od 21 kn/kg. Kako onda kilogram carskog mesa može stajati 13,60 kuna? – pita on.

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatska Goran Jančo također kaže kako je po toj cijeni nemoguće proizvesti carsko meso. Očito je, dodaje, da onaj koji ga prodaje tako ide u negativnu bilancu PDV-a.

– Ako je to meso po toj cijeni na akciji, tu je onda i država direktno oštećena. U gospodarstvu svi nešto rade da iz nečega dobiju dodanu vrijednost i da bi nešto zaradili – objašnjava Jančo.

Nakon provjere, iz Kauflanda su danas odgovorili kako je maloprodajna cijena carskog mesa kod njih jučer iznosila 26,99 kuna.

– Osiguranje poštenih trgovačkih praksi i korektni odnosi s našim dobavljačima i proizvođačima izuzetno su nam važni.  Zbog skraćenog radnog vremena moguće je da je određena poslovnica imala prekomjerne zalihe te je stoga donijela odluku sniziti spomenuti proizvod kako se roba ne bi bacila – kazali su iz Kauflanda.

S obzirom na to da ovih dana cijene hrane više rastu nego padaju, pa i nekih osnovnih namirnica koje su od ključne važnosti – i kao takve zaštićene od dizanja cijena nakon 30. siječnja – članovi Udruge trgovine HUP-a jučer su pak apelirali na javnost da razumije kako trgovci ne diktiraju cijene burzovno najosjetljivijih proizvoda; voća i povrća, ulja, šećera, brašna, već cijene diktira ponuda i uvjeti u dobavljačkim lancima koji zbog ove krizne situacije otežano funkcioniraju, prenosi večernji list

Tvrde kako svi radnici i trgovci te dobavljači i dostavljači ulažu maksimalne napore kako bi cijeli lanac funkcionirao i kako bi stanovništvo bilo redovito opskrbljeno neophodnim proizvodima.

– Ovim putem apeliramo na potrošače da u ovim izvanrednim okolnostima imaju na umu da se cijene definiraju na dnevnim razinama u skladu s raspoloživom ponudom brojnih dobavljača i proizvođača. Promjene u cijenama su moguće jer, primjerice, samo kod voća i povrća svaka isporuka dolazi s izmijenjenim cijenama. Svi inputi su se promijenili, naročito je iznimna stavka prijevoz koji je ugrožen i otežan i molimo za razumijevanje – kazala je Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP – Udruge trgovine.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> DO TRAVNJA? PRIPREMITE SE OVO ĆE TRAJATI: Beroš najavio produljenje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa
>>> IMA NADE! PRIJELOMNO OTKRIĆE: Kineski znanstvenici potvrdili, nazire se kraj pandemije?
>>> IPAK PRIJETI NESTAŠICA? Butković – za par dana mogli bi biti u problemu
>>> CAPAK NEMOŽE VJEROVATI: “Razočaran sam ponašanjem Hrvata..to je scenarij koji čeka Hrvatsku”
Komentari

Komentari