Srijeda, 15 srpnja, 2020

Cijeli svijet bruji o odbjegloj princezi Haji, no malo tko zna da je njezina šogorica, jordanska princeza – porijeklom Hrvatica

Glavna akterica skandala koji je ovih dana šokirao svijet i pod povećalo stavio predsjednika vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, princeza Haja, šogorica je jordanske princeze Rim al Ali, inače bivše ratne izvjestiteljice CNN-a, koja vuče i hrvatske korijene. Cijene je u obitelji i narodu, a u svijetu joj dodjeljuju počasti

Princeza Haja, koja je u 30. godini postala šesta supruga šeika Muhameda bin Rašida al Maktuma, kći je pokojnog jordanskog kralja Huseina. Kao dvogodišnjakinja je ostala bez majke koja je poginula u helikopterskoj nesreći, a uz oca je odrastala sa svojim godinu i pol mlađim bratom, jordanskim princem Alijem bin Huseinom.

Supruga brata princeze Haje, princeza Rim al Ali kći je bivšeg alžirskog ministra vanjskih poslova i posebnog izaslanika UN-a Lakhdara Brahimija, a nama je zanimljivija njezina majka Mila Bačić, kći Armenke i Hrvata Milana Bačića.

Rim Brahimi rođena je 1969. godine u Egiptu, a kao malena je sanjala postati novinarka. Nakon školovanja u Francuskoj i SAD-u taj joj se san ostvario pa je ostvarila zavidnu novinarsku karijeru radeći kao međunarodno priznata novinarka u respektabilnim medijima poput BBC-ja, CNN-a, Bloomberga, United Press Internationala i Radio Monte Carla.

Iako o tome nije sanjala u djetinjstvu, udajom 7. rujna 2004. za Hajina brata Alija bin Huseina postala je princeza.

S diplomacijom i politikom Rim se srela u vrlo ranoj dobi u dnevnom boravku svojih roditelja. Naime, otac Lakdar radio je kao alžirski diplomat pa je provodila djetinjstvo u većim svjetskim gradovima. Roditelji su joj imali puno prijatelja novinara koji su im dolazili u kuću pa je u dnevnom boravku slušala zanimljive priče i odabrala buduće zanimanje.

‘Novinari koji su nam dolazili u kuću uvijek su bili puni nevjerojatnih priča o povijesnim događajima koje su pokrivali i o stvarima koje su vidjeli’, rekla je jednom prilikom Rim, koju je to kao djevojčicu fasciniralo pa je poželjela biti jedna od onih koji putuju svijetom i pričaju priče.

Diplomu je stekla na Sorbonni, a magisterij na međunarodnom sveučilištu društveno-političkih znanosti Sciences Po u Parizu. Tijekom boravka u SAD-u magistrirala je i na sveučilištu Columbia’s Graduate School of Journalism i počela raditi za različite novinske organizacije.

Vrata za pričanje velikih priča, o čemu je sanjala kao djevojčica, bila su joj širom otvorena, a svoju životnu priču ispričala je u Iraku, u kojem je kao producentica i izvjestiteljica CNN-a počela raditi dvije godine prije izbijanja rata 2003. godine.

Govoreći o tom životnom iskustvu, Rim je otkrila kako je bila definitivno uplašena, a iako je mislila da će glavni rat biti vrlo brzo okončan, pretpostavljala je da će se manji sukobi otegnuti.

Međutim, za nju i njezinog kolegu Nica Robertsona s CNN-a priča je završena na samom početku rata jer su protjerani iz Iraka u Jordan.

Polubrat jordanskog kralja Abdulaha II, princ Ali bin Al Husein, bio je tada zapovjednik kraljevskih obrambenih snaga pa kako bi bolje shvatio situaciju u Iraku, zamolio je za sastanak s CNN-ovim izvjestiteljima u Amanu. Susret se pokazao fatalnim za njega i CNN-ovu novinarku, prenosi tportal

Rim Brahimi i princ Ali vjenčali su se 2004. godine, a njezina jedina službena izjava o tom vjenčanju glasi: ‘Vrlo neočekivan ishod moga protjerivanja iz Iraka.’

U braku su dobili dvoje djece, princezu Džalilu bint Ali i princa Abdulaha bin Alija.

Rim nije jedina žena s uspješnom karijerom koja se suočila s izazovom udaje za pripadnika kraljevske obitelji, ali je pronašla način na koji slijediti svoj put.

Kao članica jordanske kraljevske obitelji, Rim je okupirana službenim aktivnostima u Jordanu i inozemstvu te uživa veliku naklonost svoje obitelji i javnosti. Pored toga, od 2006. godine izvršna je povjerenica Kraljevske filmske komisije u Jordanu, a također je osnivačica Jordan Media Instituta (JMI), neprofitnog tijela čiji je cilj uspostaviti Arapski centar izvrsnosti za novinarsko obrazovanje.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HRVATSKA TUŽILA SRBIJU! Srpski mediji: ‘Od nas traže 700 milijuna eura!’
>>> DOBILI SMO JOŠ JEDNOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE Bivši ministar unutarnjih poslova želi na Pantovčak
>>> KONCERTA ĆE IPAK BITI? Milinović se ispričao Thompsonu
>>> Skrivena duboko u šumi: Ovo je najopasnija stvar u Černobilu, dodir može ubiti
Komentari

Komentari