epa08496625 Chicago police officers stand guard at a defaced statue of Christopher Columbus during a Juneteenth protest rally and march for Defend Black Lives in Chicago, Illinois, USA, 19 June 2020. Juneteenth, or 19 June, is recognized as the day in 1865 that word of the Emancipation Proclamation freeing the slaves reached Galveston, Texas, USA, more than two years after President Abraham Lincoln signed it. It has become a celebration of freedom in African American communities. EPA/TANNEN MAURY

CHICAGO UKLONIO SPOMENIKE KOLUMBU JER JE “BIO RASIST”, NAJAVLJENA REVIZIJA SVIH SPOMENIKA

Podijeli

– Chicago je u petak uklonio dva spomenika Kristoforu Kolumbu što je privremena mjera i vlasti su najavile da će razmotriti primjerenost svih spomenika u gradu tjedan dana nakon pokušaja prosvjednika da sruše kip, zbog čega su se sukobili s policijom.

“Ovaj je korak poduzet kako bi se zaštitila i očuvala sigurnost javnog prostora i održao demokratski dijalog o simbolima našega grada”, rekla je gradonačelnica Lori Lightfoot.

Prosvjednici “protiv rasizma” okomili su se na spomenike Kolumba diljem Sjedinjenih Država osuđujući veličanje moreplovca u američkom obrazovnom sustavu, pri čemu se zanemaruje njegova “okrutnost prema domorodačkom stanovništvu Amerika”.

Nakon konzultacija gradonačelnica Lightfoot naredila je uklanjanje kipa iz Grant Parka, najveće rekreacijske zone u Chicagu, te drugog kipa u okrugu Little Italy.

Uklanjanje je obavljeno noću.

“To je odgovor na prosvjede koji su postali nesigurni i za prosvjednike i policiju”, navodi se u izjavi i dodaje da su “pojedinci pokušali neovisno srušiti kip u Grant Parku na krajnje opasan način”.

Prosvjedi u Chicagu završili su s nekoliko uhićenja i ozlijeđenih osoba, a izbili su kao i u drugim gradovima Sjedinjenih Država nakon što je policajac ugušio Georgea Floyda 25. svibnja u Minneapolisu.

Chicago će uskoro početi službenu reviziju svih svojih spomenika, memorijala i murala, što se čini i u drugim gradovima u pokušaju da se spomenici diverzificiraju, a dosad su uglavnom podizani u čast “bijelim muškarcima”. Problem je što povijest istraživanja, znanosti i politike ne pamti baš previše obojenih ljudi.

 

Komentari

Najnovije