Subota, 8 kolovoza, 2020

Četrnaestero mrtvih u ciklonu Bulbul koji je pogodio Bangladeš i Indiju

Ciklon Bulbul koji je pogodio Bangladeš i Indiju za sobom je zasad ostavio 14 mrtvih te primorao dva milijuna stanovnika Bangladeša da provedu noć u skloništima, priopćile su vlasti u nedjelju.

Ciklon, praćen vjetrovima koji su dosezali brzinu od 120 km/h, pogodio je obalno područje dviju susjednih država u subotu navečer, prouzročivši zatvaranje zračnih i pomorskih luka.

U državi Zapadni Bengal na istoku Indije poginulo je sedam osoba, među kojima je dvoje smrtno stradalo kada su stabla pala na njihove domove.

Od posljedica urušavanja zida u susjednoj državi Odishi na sjeveroistoku zemlje, smrtno je stradala jedna osoba.

U Bangladešu je život izgubilo šest osoba, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno. Nestalima se smatra još pet osoba, a nakon potonuća ribarske brodice na rijeci blizu otoka Bhole na jugu zemlje.

Ciklon je prouzročio i veliku štetu na oko 4000 domova izrađenih uglavnom od blata i lima, rekao je dužnosnik za upravljanje katastrofama.

Pristup obalnoj regiji Khulni u južnome Bangladešu, najteže pogođenoj ciklonom u čitavoj državi je onemogućen jer su ceste pune drveća iščupanog s korijenjem.

Niži dijelovi regije su u potpunosti poplavljeni, rekao je za AFP Enamur Rahman, ministar zadužen za upravljanje katastrofama.

Vlasti su priopćile da je intenzitet ciklona bivao sve manji dok se kretao prema unutrašnjosti zemlje.

Ciklon Bulbul najprije je pogodio Sundarban, područje ispresijecano brojnim kanalima u delti Gangesa u kojoj se nalaze najgušće šume mangrova na svijetu.

Podijeljena između Bangladeša i Indije, ova je regija dom ugroženoga bengalskog tigra.

(Hina)

Komentari

Komentari