Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Četiri mjeseca nakon izbora konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije BiH, za predsjednika izabran kandidat HDZ BiH

Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran u srijedu na sjednici održanoj u Sarajevu, čime su četiri mjeseca nakon izbora provedenih još u listopadu 2018. napokon ispunjene pretpostavke za dovršetak procesa uspostave vlasti u BiH.

Mandate je preuzelo 55 od 58 zastupnika, koliko ih broji taj dom, a tri mjesta ostala su upražnjena jer u skupštinama županija koje delegiraju zastupnike nije bilo dovoljno onih iz reda Srba.

Za predsjednika entitetskog Doma naroda izabran je Tomislav Martinović, kojega je kandidirao HDZ BiH, dok je bošnjački dopredsjednik Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Za srpskog dopredsjednika bio je predložen kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Žarko Vujović, no on nije dobio dovoljno glasova pa će se o toj poziciji odlučivati naknadno.

Dom naroda parlamenta Federacije BiH čine četiri zastupnička kluba od kojih tri čine pripadnici konstitutivnih naroda, a četvrti nacionalnih manjina.

Apsolutnu većinu u hrvatskom klubu ima HDZ BiH, a u bošnjačkom relativnu SDA, a te bi dvije stranke trebale biti koalicijski partneri u vlasti na entitetskoj i državnoj razini.

Kako SDP ima trećinu svojih zastupnika u klubu Srba, ta bi stranka, s obzirom na propisane postupke donošenja odluka, mogla bitno utjecati na proces imenovanja nositelja izvršne vlasti, ali i donošenja i potvrđivanja zakona u naredne četiri godine mandata, no to će ipak ovisiti o tome hoće li uopće biti imenovani i tko će biti tri zastupnika koja nedostaju.

Federalni Dom naroda bi u predstojećem razdoblju trebao imenovati predsjednika i dva dopredsjednika entiteta, koji se biraju iz reda tri konstitutivna naroda, a nepisano je pravilo da je predsjednik Hrvat, dok su Bošnjak i Srbin dopredsjednici.

Oni nakon toga imenuju mandatara za sastav vlade Federacije, koju opet mora potvrditi Dom naroda.

Zastupnici u ovom domu imenovali su u srijedu i po pet Hrvata i Bošnjaka koji će biti zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH.

Četiri od pet hrvatskih zastupnika bit će iz reda HDZ BiH, a među njima i predsjednik te stranke Dragan Čović, koji je na prošlogodišnjim izborima izgubio utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od Željka Komšića. Glavni tajnik Komšićeve Demokratske fronte (DF) Zlatko Miletić peti je zastupnik u klubu Hrvata. Njima će društvo u državnom Domu naroda praviti i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je izabran u bošnjački klub zajedno s još dva zastupnika iz te stranke, a na zastupničkoj će plaći biti i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) te Denis Bećirović iz SDP-a, koji je na listopadskim izborima bio kandidat svoje stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Pet srpskih zastupnika ranije je imenovala Narodna skupština Republike Srpske.

Dom naroda parlamenta BiH ne odlučuje o imenovanju novog Vijeća ministara BiH, ali mora potvrditi sve zakone koje donosi Zastupnički dom.

Izetbegović najavljuje novu vlast do kraja ožujka, pregovara s Radončićem

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je u srijedu kako bi proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, sukladno rezultatima izbora iz listopada 2018., mogao biti okončan do kraja ožujka, ali je pritom istaknuo kako je preduvjet za to da predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne blokira donošenje odluka bitnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u.

Izetbegović je po prvi puta nakon izbora o suradnji razgovarao s Fahrudinom Radončićem, čiju stranku Savez za bolju budućnst (SBB) sada pokušava nagovoriti da se pridruži vladajućoj koaliciji kako bi ona imala komotnu većinu i u državnom i u parlamentu Federacije BiH.

Radončić i njegov SBB Izetbegoviću su ostali jedinom opcijom za bošnjački kolicijski blok nakon što su takvu ponudu otklonili iz bloka koji okuplja tri stranke ljevice i lijevog centra.

Nakon sastanka predsjednik SDA novinarima je kazao kako su “velike šanse” da SDA i SBB koaliraju i to na svim razinama vlasti. Koalicija na državnoj razini uključila bi i HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a na federalnoj samo HDZ.

Komentari

Komentari