Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

ESKLUZIVNO: ČESTI SUSRETI ČELNIKA DESNIH STRANAKA U HRVATSKOJ Nije li došlo vrijeme za ujedinjenu hrvatsku desnicu?

 Brojna su aktualna politička pitanja, koja zadnjih mjeseci zaokupljaju političku scenu, ali čine i život u Republici Hrvatskoj življim i ozbiljnijim. Pitanja vezana za svjetonazore, kao što su rodna ideologija, Obiteljski zakon, pitanja braniteljskih prava već su umnogome podijelili političku scenu na “lijeve” i “desne”. “Desni” su oni koji se bore za svjetonazorska pitanja, a “lijevi” oni koji su liberalniji. Desni su oni koji se bore za gore izrečena svjetonazorska pitanja onako kako nas uči katolička Crkva, obiteljski odgoj i hrvatska tradicija. Ako je tako onda se pitanje “desnice” u Hrvatskoj uistinu moralo potegnuti, jer u posljednje vrijeme svjetonazorskim hrvatskim demokršćanskim strankama nazivale su se mnoge , ali u političkim istupima i konkretnim djelovanjem svojega članstva nisu baš to uvijek pokazivale. U ključnim momentima su potpuno zakazale. Knjiga je pala na jedno slovo. A u hrvatskom narodu na političkoj sceni, izvan medijskog praćenja ili bolje reći uz oskudno medijsko praćenja djeluje niz kvalitetnih političara desnog pogleda. No, većinom su razjedinjeni i djeluju ne povezano.

Međutim, u zadnje vrijeme na mnogo mjesta možemo vidjeti u trenucima zajedničke čašice razgovora, danas, vrlo popularnog HRAST-ovog zastupnika u saboru Republike Hrvatske, Hrvoja Zekanovića , predsjednika HSP i gradonačelnika Gospića Karla Starčevića te predsjednika Hrvatske konzervativne stranke i dogradonačelnika Vukovara Marijana Pavličeka. Radi se o ljudima istih svjetonazorskih pogleda, ljudima koji su politici već dali svoj doprinos. Zekanović više na državnoj razini, a Starčević i Pavliček na lokalnoj i regionalnoj. Uz to, dobri međusobni odnosi jamče i uspjehe na političkoj sceni. Ne sumnjamo kako se njih trojica, a sva trojica su političari, u svojim zajedničkim privatnim druženjima ne dotiču politike. Čak naši izvori tvrde da je koalicija desnog bloka okupljena upravo oko ove tri stranke sve izglednija, a ona je, prirodno gledajući i normalna. Uz to, po prvi puta u povijesti političkoga života Hrvatske regionalno je ravnopravna. Zenaković dolazi s Juga iz Dalmacije, Pavliček sa Sjevera iz Slavonije,  mladi su snažni, a sve to povezuje Starčevićevo ličko isustvo.

Po svemu sudeći, uskoro bi hrvatska politička scena mogla dobiti jaku političku koaliciju temeljenu na istim svjetonazorima, iskustvu stjecanom godinama na političkoj sceni i prijateljskim odnosima čelnih ljudi. Mogla bi to biti nova istinska desna snaga u našoj zemlji.

Anto Pranjkić/ Priznajem.hr

Komentari

Komentari