Srijeda, 3 lipnja, 2020

Češki premijer želi nove nuklearke, spreman kršiti zakone EU: “Sigurnost opskrbe električnom energijom nam je prioritet”

“Moramo to napraviti, čak i ako budemo prisiljeni prekršiti europske zakone”, izjavio je češki premijer u srijedu parlamentarnim zastupnicima u Pragu, prema izvješću novinske agencije ČTK.

Sigurnost opskrbe energijom prioritet je za Češku, dodao je Babiš, koji očito ne želi biti ovisan o ruskoj nafti i plinu, niti o američkim LNG terminalima.

Gradnja novih nuklearki trebala je već početi, dodao je. “Prespavali smo dobar dio vremena kada je u pitanju nuklearna energija.”

Češka i dalje koristi nuklearnu energiju u proizvodnji struje i vlada namjerava do 2040. povećati udio tog izvora u energetskoj mješavini za 50 posto. U EU je 2013. postojala 131 nuklearka, a još pet ih je u Švicarskoj koja nije dio EU ali se geografski nalazi unutar njenog prostora. U svijetu ih je oko 450 aktivnih. Iako je od svih načina dobivanja električne energije atomska najmanje ekološki problematična (nuklearke ne zagađuju ni zrak ni vodu i efektivno je jedini problem odlaganje atomskog otpada, što je razmjerno lako rješivo) “Zeleni” su oduvijek izraziti protivnici te energije.

Njemačka je u više navrata kritizirala zastarjele nuklearne elektrane u susjednoj zemlji, tvrdeći da nisu sigurne. Predsjedateljica odbora za okoliš u njemačkom Bundestagu, zastupnica Zelenih Sylvia Kotting-Uhl oštro je reagirala na riječi češkog premijera.

Šokantno je da čelnik vlade članice EU-a otvoreno najavljuje kršenje zakona, kazala je Kotting-Uhl, pozivajući vladu u Berlinu da se suprotstavi gradnji novih nuklearnih elektrana u Češkoj budući da bi predstavljale prijetnju za Njemačku i Europu. Njemačka je davno zbog pritiska zelenih odlučila zatvoriti svoje nuklearke, tako da ih je sad preostalo samo 17. No zadnji incident u njemačkim nuklearkama se dogodio prije više od 30 godina, 1987.

Češka ima dvije nuklearne elektrane, u Temelinu i u Dukovanyju. Temelin je od granice s Njemačkom i Austrijom udaljen samo nekih šezdesetak kilometara.

U anketi provedenoj u Češkoj 2015. godine samo je devet posto ispitanika reklo da se jako boje nuklearne energije. Njih 24 posto iskazalo je osrednji strah a čak 63 posto strahuje malo ili uopće ne strahuje od nuklearne energije.

Ključni su kandidati za gradnju novih nuklearki u Češkoj južnokorejska tvrtka KHNP i ruski Rosatom, navodi dpa.

Komentari

Komentari