Petak, 5 lipnja, 2020

Cerar: Moje strpljenje prema hrvatskom stajalištu o arbitraži je pri kraju

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je  da je njegovo strpljenje prema hrvatskom stajalištu o arbitraži “pri kraju” i predviđeni sastanak s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu možda je zadnja prilika da Zagreb prihvati zajedničku implementaciju presude o granici prema odluci suda iz lipnja.

“Naravno, ako Hrvatska tada ne pristane da surađujemo implementaciji arbitražne odluke, moje će se dosadašnje strpljenje izgubiti”, kazao je Cerar.
Cerar je to kazao u Divači gdje je obilaskom budućeg gradilište nove željezničke pruge s Koprom počeo kampanju pred referendum na kojemu bi mogao biti osporen zakon o gradnji te pruge. Za Cerar je to najvažnija infrastrukturna investicija u njegovu mandatu, no neke građanske inicijative i dio oporbe projekt povezivanja koparske luke sa zaleđem drže preskupim i protive se odabranoj trasi pa će se o tome odlučivati na referendumu, gdje bi zakon mogao i pasti.

Za arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici, a na čijoj primjeni kao pravno obvezujućoj inzistira Slovenija, Cerar je kazao da ne vjeruje da bi neka članica Europske unije mogla stati na stranu Hrvatske.

Službeni Zagreb smatra neobvezujućom jer je arbitraža kompromitirana ponašanjem Slovenije u tom procesu.

Hina/VladaSi.

Komentari

Komentari