Ponedjeljak, 1 lipnja, 2020

CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE traži ISTRAGU POLICAJACA koji zlostavljaju “izbjeglice”

– Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa “Dobrodošli” u petak su akcijom ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova zatražili da umjesto poricanja nasilja nad izbjeglicama, MUP pokrene učinkovite istrage.

“Prošla su dva tjedna otkako su objavljene fotografije koje prikazuju označavanje izbjeglica narančastim sprejem preko cijelog tjemena, za koje izbjeglice svjedoče da se dogodilo prilikom nezakonitog protjerivanja iz Hrvatske”, rekla je Sara Kekuš iz CMS-a.

Inače, MUP je demantirao autentičnost tih fotografija. ” Laži o našim policajcima su ciljano plasirane u vrijeme Ramazana”, poručili su iz MUP-a, i rekli da su to lažne vijesti.

Neutemeljene optužbe ovaj put su, kako kažu, otišle korak dalje te se u članku navodi da su hrvatski policajci sprejom obojili glave migranata koji su pokušali ući u Hrvatsku u namjeri da ih obilježe, ponize i traumatiziraju, jer su im glave obojene u obliku križa, a migrantska populacija je većinom muslimanska. Hrvatska ima dobre i prijateljske odnose s islamskom zajednicom.

“Na pretenciozan način, neobjektivnošću i senzacionalističkim člancima optužuje se hrvatske policijske službenike za ksenofobiju, a posebno je apsurdno što se takve optužbe imputiraju policijskim službenicima države koja ima izrazito dobre i prijateljske odnose s islamskom zajednicom. Posebice zabrinjava i zaslužuje najoštriju osudu što je ovakav članak, koji očito potiče na vjersku netrpeljivost, plasiran u javnost tijekom mjeseca Ramazana, rekli su iz MUP-a.

Konstrukcija kako se migrante obilježava znakom križa zbog njihove vjeroispovijesti pokazuje apsolutno neznanje autora članka i unaprijed formiran napad na Hrvatsku bez poznavanja osnovnih činjenica”, ističu u MUP-u. Dodaju da su i ranije dobivali razne optužbe na račun postupaka zašite državne granice, no u ovom su slučaju “posebno zaprepašteni do koje mjere autor članka ide s konstrukcijama”.

U navedeno vrijeme nije bilo aktivnosti prema migrantima na granici s BiH Kao i u svim dosadašnjim slučajevima optužbi, navode u MUP-u, provedene su provjere i kojime je utvrđeno da “na području uz granicu s BiH u vrijeme koje je naznačeno, hrvatska policija nije provodila aktivnosti prema migrantima niti je zabilježeno njihovo kretanje prema hrvatskoj granici, odnosno navodi iz novinarskog članka nisu istiniti jer se nisu dogodili postupanjem hrvatske policije”.

Smatraju da se radi o “jednom u nizu već ustaljenih optužbi, zbog toga što hrvatska policija dosljedno provodi mjere za zaštitu vanjske granice EU i ne tolerira nezakonite ulaske” te podsjećaju da je Hrvatska stalno izložena pritiscima različitih interesnih skupina kojima je cilj oslabiti mjere na hrvatskoj granici.

Aktivisti su za vrijeme akcije držali transparent “Humanost, ne mučenje! Istraga, ne poricanje!” te fotografije obilježenih izbjeglica.

Nakon što su od MUP-a dobili nepotpuni odgovor na upit o nezakonitom postupanju i provođenju istraga, odnosno nije bilo konkretnog odgovora, već su poslali poveznicu  na priopćenje koje su prvotno usmjerili prema britanskom mediju Guardianu i organizaciji No Name Kitchen, ponovili su upit prošloga tjedna, ali odgovor još nisu primili.

“Međutim, od MUP-a očekujemo konkretne rezultate provedene istrage, umjesto očajničkih napora da se oblate mediji i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava”, poručila je.

Ovo nije prvi puta da traže istragu, ističe, jer više od četiri godine svjedoče tome da su mnogi dokazi dostavljeni, a javnost i dalje nema rezultate niti jedne konkretne istrage.

Podsjetila je da je prema praksi Europskog suda za ljudska prava, obaveza države provesti učinkovitu službenu istragu o svim navodima koji upućuju na mučenje ili druga okrutna, neljudska ili ponižavajuća postupanja, što i očekuju od Hrvatske.

S obzirom na to da su u više navrata i policajci progovarali o nezakonitostima u radu, aktivisti su pozvali policijske službenike kojima je stalo do zaštite ljudskih života da odbiju izvršiti nezakonite naredbe i da takve naredbe prijave u svrhu zaštite svojih prava i prava svojih kolega.

Istaknuli su i da sam Zakon o policijskim poslovima i ovlastima predviđa da policijski službenik mora odbiti izvršiti nalog ili naredbu za koje je očito da se njima vrši kazneno djelo i prijaviti nadležnim tijelima.

“Na svima nama je da pokažemo humanost, spriječimo daljnja mučenja i nasilje te umjesto poricanja odgovornosti, zahtijevamo istrage”, zaključila je Kekuš.

Komentari

Komentari