Subota, 4 srpnja, 2020

Čelnik FARE-a: Velika je zabrinutost zbog nacionalizma u Hrvatskoj!

Već nekoliko godina postoji  krivac za kazne zbog kojih ispaštaju hrvatski nogometni klubovi. Sigurno je to FARE, rečenica je koja se čuje već nekoliko minuta nakon objave.

Promatrači čija vam imena, naravno, ne mogu otkriti prate utakice. Način na koji se promatrači biraju i educiraju te etički kod njihova ponašanja javno su dostupni. Riječ o visokoprofesionalnim iskusnim osobama koje potpuno razumiju jezik, događanja u regiji i navijačku kulturu – tvrdi Powar.

U objašnjenju koje se nalazi na FARE-ovoj web-stranici piše i kamo se šalju promatrači. Riječ je o utakmicama za koje se procijeni da nose rizik od povećanog izražavanja rasizma, ekstremnog nacionalizma, ksenofobije, antisemitizma ili homofobije.
FARE u Hrvatskoj se poistovjećivao s imenom Zorana Stevanovića, koji je dobio epitet glavnog “drukera” u Hrvatskoj.
Piara Powar, čelni čovjek FARE-a, brani  Stevanovića pa kaže, iako je njegova udruga doista članica FARE-a, s tim ima malo veze. Logično pitanje je s čime se onda FARE u Hrvatskoj  bavi, ako  je glavna zadaća FARE; “Borba protiv rasizma i drugih netrpeljivosti na stadionima.”

U incidente koji se prijavljuju spadaju nacistički pozdravi, skandiranja, zastave, barjaci, ali i odjeća, dijelovi navijačke koreografije, slogani i pjesme koje se pjevaju za vrijeme utakmice.

Posljednjih je sezona stupanj zabrinutosti zbog incidenata vezanih za nastupe hrvatske nacionalne momčadi bio veći, piše vecernji.hr.

Foto:Fah

Komentari

Komentari