epa07608316 Leader of Visegrad countries (L-R) Poland Prime Minister Mateusz Morawiecki, Hungarian Prime Minister Viktor Orban, Slovakia’s Prime Minister Peter Pellegrini are welcomed by European Council President Donald Tusk (2nd L) prior a special EU summit in Brussels, Belgium, 28 May 2019. Two days after the European Parliament elections, EU heads of state or government will gather for a summit to discuss the outcome of the vote and start the nomination process for the heads of the EU institutions. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Čelnici Europske unije nisu se u četvrtak uspjeli dogovoriti o predloženom cilju eliminiranja emisije ugljikovog dioksida do 2050., pošto su se Poljska, Mađarska i Češka oštro usprotivile prijedlogu, kazali su izvori iz EU-a.

Kompromisni tekst koji su prihvatili čelnici država članica spominje cilj postizanja nulte emisije stakleničkih plinova sukladno Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, ali je ciljna godina 2050. prenesena u ‘fusnotu’ (bilješku na dnu stranice), navodi izvor iz EU-a.

Ranije je u četvrtak poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao da ne može prihvatiti 2050. godinu, bez sporazuma o kompenzaciji kojim bi se pomoglo siromašnijim zemljama da ispune ciljeve.

Morawiecki je upozorio na to da je poljska industrija manje razvijena od zapadnoeuropskih te da su zapadnoeuropske zemlje preselile svoju industrijsku proizvodnju na druge kontinente, što si Poljska ne može priuštiti.

Mađarska, Češka te u manjoj mjeri Estonija, podržale su to stajalište, rekao je jedan diplomat EU-a.

Nekoliko istočnih članica Europske unije i dalje izrazito ovisi o fosilnim gorivima. One tvrde da će preambiciozni ciljevi biti skupi te da će smanjiti njihovu konkurentnost.

Ugljična neutralnost implicira rezanje emisije stakleničkih plinova i nadoknadu drugim mjerama kao što su, hvatanje ugljika i sadnja drveća.

(Hina)fah

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!