Brigadir Željko Ninić, član stručnog tima Ministarstva obrane za nabavu borbenih zrakoplova jutros je gostovao na Hrvatskom radiju, u emisiji U mreži prvog, na temu nabavke izraelskih F-16.

– Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem – rekao je na pitanje je li prije godinu dana obaviješten državni i vojni vrh o stajalištima i uvjerenjima SAD-a o prodaji izraelskih zrakoplova.

U medijima je objavljeno da su Amerikanci još u siječnju prošle godine u Zagreb uputili non-paper dokument u kojem su navedene sve prepreke u slučaju kupnje izraelskih zrakoplova. O istome je još ranije govorio američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, kad je izjavio da SAD već dvije godine objašnjavaju proces prodaje i Izraelu i Hrvatskoj. Naglasio je da je Hrvatska na vrijeme bila svjesna svih problema oko ovog posla.

Nije vidio dokument, ne zna tko je

Osim što je član Krstičevićevog povjerenstva o nabavci novog višenamjenskog borbenog zrakoplova, Ninić je u travnju imao priliku u Izraelu pilotirati Barakom. Sad kaže da on osobno nije vidio američki non-paper dokument. Nije htio odgovoriti na pitanje je li taj dokument vidio ministar Krstičević. Smatra da bi o tome trebalo pitati samog ministra.

– Ne znam. To je pitanje za one koji su taj papir dobili, što su s njim radili i zašto ga nije vidjelo stručno povjerenstvo –  rekao je Ninić.

Premda je već jasno da od posla s Izraelom neće biti ništa, Ninić vjeruje – ništa još nije gotovo!

– Ja sam vojnik i ne predajem se do samog kraja – rekao je upitan na čemu temelji svoj optimizam.

Zadnji će baciti koplje u trnje

Tvrdi: “Hrvatska može biti sigurna da će stručni tim Ministarstva obrane biti zadnji koji će baciti koplje u trnje”.

Smatra da još ima prostora za dogovor između SAD-a i Izraela, premda je i premijer potvrdio da predstavnici izraelske Vlade dolaze ovog tjedna u Hrvatsku, pretpostavlja se, kako bi Hrvatskoj i službeno rekli da posao otpada.

– Hrvatska je stvarala uvjete za nabavku borbenog zrakoplova te je upravo Hrvatska pokrenula proceduru, prema tome Hrvatska će i reći kada je kraj. Stručni tim MORH-a nije pogriješio oko nabave zrakoplova, od prvog dana se poštovala procedura, rekao je Ninić.

Upitan zašto se javnosti ne pokaže dokument, koji je navodno u Zagreb stigao još u rujnu 2017., a u kojem su, tvrdi i dalje Krstičević, Amerikanci dali dozvolu za prodaju izraelskih Baraka Hrvatskoj, Ninić kaže: “Nemojte me to pitati”.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!