Ponedjeljak, 24 veljače, 2020

ČASNIK KOJI GA JE DOBRO POZNAVAO: ‘On u Afganistan nije išao zbog plaće. Poželio bih takvog sina!’

Smrt Josipa Briškog u Afganistanu uzdrmala je Sesvete, a mnogi se prisjećaju što je za njega značila vojska

Sesvete tuguju nakon što se proširila tragična vijest iz Afganistana, javila je reporterka RTL-a i podsjetila: “Josip Briški nedavno se oženio i dobio dijete, koje je napunilo godinu dana”.

Kad je početkom ožujka kao pripadnik Desetog kontigenta Hrvatske vojske ponosno otišao u Afganistan u svoju prvu vojnu misiju, bilo je to ispunjenje njegova životnog sna, ispričao je umirovljeni časnik Hrvatske vojske Slavko Lončar koji ga je i dobro poznavao.

“Poželio bih takvog sina! Kroz vojsku je vidio uspjeh, zato je vjerojatno i išao, mislim da nije išao zbog plaće. Ponos!”, rekao je Lončar.

Volio svoj posao

Briški je od malena htio biti profesionalni vojnik. Njegovi prijatleji kažu kako se prijavljivao nekoliko puta i nije odustajao sve dok ga Hrvatska vojska nije primila.

“On je bio fizički spreman, baš onako, kao atletičar je izgledao i uvijek mu je to bila životna želja”, rekao je Vicko Mindoljević iz Sesveta, dok je jedan od Josipovih prijatelja, Dražen Polak rekao: “Nisam vidio nikog tko je toliko volio svoj posao, to mu je bilo sve i dok je ovdje radio”.

Izrazi sućuti

Do odlaska u vojsku Briški je radio u jednom kafiću u Sesvetama. Obitelji dvojice njegovih ozlijeđenih suboraca i dalje strepe. Ministar obrane i potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević ih je otpratio u misiju u Afganistan, a jutros je morao objaviti da su teško ozlijeđeni. Briški je u tom trenutku bio u životnoj opasnosti.

“’92. godište. Pet godina u misiji. Jedan je ’92., drugi je ’87. godište, jedan je pet godina u sustavu, drugi je 12 godina u sustavu”, rekao je Krstičević, koji je ubrzo nakon toga morao otići kod obitelji Briški i priopćiti im najgoru vijest.

Druga dvojica vojnika su stabilno, a izraze sućuti su uputili NATO, Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj te Ministarstva obrane Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> DRAMA NA POMOLU: Izbija ustavna kriza! Hrvatska će se 21. 8. naći u suludoj situaciji
>>> TUGA U SESVETAMA ‘Josip je bio marljiv i pošten, oženio se, a dobio je i dijete…’
>>> DVA LICA KOLINDE: Prvo tuguje za Hrvatskim vojnikom, a onda objavljuje veseli video s Brijuna!
>>> Nova šefica Europske komisije stavila Hrvatsku među top tri države
>>> Izvjesio zastavu SR Hrvatske, ubrzo stigla policija, ali je onda uslijedilo iznenađenje
Komentari

Komentari