Utorak, 14 srpnja, 2020

Čak 97 posto poduzetnika smatra da treba smanjiti broj županija, općina i gradova

Udruga “Glas poduzetnika” registrirana je, a u tijeku je validacija prijava za članstvo. Više je od 4000 prijava u prvih pet dana, priopćili su iz Udruge. Njen predsjednik Hrvoje Bujas navodi da im je dugoročni cilj sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i biti glas poduzetnika, pogotovo mikro i malih poduzetnika, samostalnih djelatnosti te zaposlenika u segmentu malog i srednjeg poduzetništva.

– “Glas Poduzetnika” reprezentativni je predstavnik praktično 70 posto privatnog sektora te vjerujemo da se nadopunjujemo s HUP-om koji okuplja uglavnom velike tvrtke. Udruženja poput “Glasa Poduzetnika” postoje u svim velikim ekonomijama poput SAD-a i Njemačke – navodi Bujas i dodaje da Udruga koju vodi neće imati članarinu i financirat će se od donacija i projekata. U “Glasu poduzetnika” smatraju u i da HGK, HOK i HTZ i druge komore i zajednice trebaju postati što prije dobrovoljne organizacije u kojima će članovi dobrovoljno plaćati članarinu.

Turističke zajednice beskorisne

Udruga je jučer među svojim članovima provela dvije ankete – prva je bila o očekivanjima članova od Hrvatske turističke zajednice u ovoj krizi i u periodu oporavka koji slijedi, a druga je bila o mišljenju poduzetnika o tome kako bi trebao izgledati teritorijalni ustroj Hrvatske u skoroj budućnosti.

Na pitanje što očekuju od turističkih zajednica čak 82 posto poduzetnika nema nikakvih očekivanja jer misle da su turističke zajednice potpuno beskorisne, navode u Udurzi. Nešto više od devet posto anketiranih gaji smatra da bi se trebale pokrenuti ciljane marketinške akcije prema bazenima turista koji dolaze vlastitim prijevozom. Pet posto ispitanika smatra da bi turističke zajednice prvo trebalo radikalno reorganizirati, a tri posto se brine samo o tome da TZ-ovi kratkoročno ispune svoja obećanja o smanjivanju članarina.

Pokrenuti proces teritorijalnog preustoja

S obzirom na te rezultate, jasno je da će i Udruga Glas poduzetnika imati posebnu odgovornost potaknuti javnost, Vladu RH i nadležno ministarstvo da dobro razmisle kako optimizirati ovaj vrlo važan poslovni sektor i iz njega izvući maksimum, budući da ovakav sustav turističkih zajednica očigledno nije dorastao trenutačnoj situaciji – navode u Udruz.

Na pitanje smatraju li da se broj županija, općina i gradova treba smanjiti 97 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno. Njih 75 posto pri tome smatra da bi trebali imati 4-5 županija i 100 do 200 gradova, a preostalih 22 posto ispitanika smatra da treba ukinuti sve koje se ne mogu samofinancirati. Jedan posto anketirnaih poduzetnika smatra da broj treba ostati isti.

Ovakvi rezultati potvrđuju i dosadašnja istraživanja, ali na još ekstremniji način, vjerojatno potenciran samim utjecajem trenutne krize. S obzirom na rijetko viđenu jedinstvenost u odgovorima, nadamo se da će i politika uvidjeti da će biti neizbježno pokrenuti proces teritorijalnog preustroja i optimizacije lokalne samouprave čim prije – naglasili su iz udruge Glas poduzetnika.

 

Komentari

Komentari