Čačić i Hajdaš Dončić podržavaju zabranu ustaškog znakovlja

Podijeli

Predsjednik Reformista Radimir Čačić i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavili su u utorak da će podržati prijedlog izmjena Kaznenog zakona o zabrani ustaškog znakovlja na inicijativu predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj saboru.

“Apsolutno ćemo podržati, mi smo tog stava oduvijek”, kazao je Čačić u Brezovici uoči središnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Poručio je da nijedna Vlada u Hrvatskoj do sada, pa ni aktualna, nije smogla snage donijeti takav zakon.

Smatra da je pokroviteljstvo Vlade nad obilježavanjem Dana antifašističke borbe i dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Brezovicu odlična poruka, iako ga na prijašnjim obilježavanjima nije bilo.

“To je pozicioniranje Hrvatske tamo gdje ona zaista i spada, među nositelje antifašističke borbe u Europi i svijetu”, istaknuo je.

Svi koji išta znaju o narodnooslobodilačkoj borbi, znaju da je Hrvatska bila nositelj tog otpora, ne zbog ideologije, nego zbog svijesti da se tome mora oduprijeti, dodao je Čačić.

Poručio je kako je njegova pozicija u vladajućoj većini i “danas i jučer i sutra” ista. “Dok se Vlada bude držala osnovnih programskih smjernica, a za sada tvrdi da će ih se držati”, kazao je dodavši da se to se primarno odnosi na dogovor o brzoj prugi Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec, sporazum sjevera i nekoliko velikih projekata.

I potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavio je podršku izmjenama Kaznenog zakona u Hrvatskom saboru te je izrazio nadu da će ih vladajuća većina prihvatiti.

Ocijenio je kako je dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na središnju proslavu Dana antifašističke borbe u Brezovicu možda najava nekih novih vremena.

“Mene zanima, nakon ovoga, hoće li biti kontkretnih djela, uz izmjenu Kaznenog zakona i afirmativan odnos prema antifašističkoj borbi, ali vrijeme će pokazati”, kazao je Hajdaš Dončić u Brezovici.

(Hina)

Komentari

Najnovije