piqsels

Buržoazija glasa za SDP: Strahuju od gubitka birača zbog odlaska na skijanje

Podijeli

Skijanje nije za sirotinju, niti za radničku klasu, već za gornju srednju klasu i one bogate, poznato je oduvijek. Taj sport nije jeftin, i zato je statusni simbol otkad postoji. I zato su lijevi mediji u strahu od gubitka izbora zbog odlaska birača Zorana Milanovića na skijanje u inozemstvo.

Na skijanje ide 70.000 glasača, a samo ih je 5095 izvadilo potvrde za glasovanje u inozemstvu, piše u četvrtak Jutarnji list, ističući da je riječ o brojci koja bi mogla biti presudna u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Kako god protekao drugi krug predsjedničkih izbora, sigurno je da će baza potencijalnih glasova 5. siječnja biti manja za najmanje 65 tisuća građana koliko će ih, prema procjenama koje je Jutarnji dobio iz turističke industrije, izbore dočekati, odnosno neaktivno ispratiti u nekima od poznatih europskih skijališta, navodi dnevnik.

To je brojka do koje je Jutarnji došao uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruga, koje su, na temelju informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi potencijalnih glasova moglo propasti zbog apstinencije onog dijela glasača koji će biti na odmoru izvan domovine.

U prvom skijaškom tjednu na skijanje bi moglo otići oko 110 tisuća građana; baza je to od 70 do 80 tisuća osoba s pravom glasa s obzirom na to da trećina otpada na djecu i maloljetnike koji nemaju pravo glasa.

Može se očekivati da će neznatan broj “skijaša” u nedjelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnog izbornog povjerenstva, do zakonom propisanog roka za glasanje u inozemstvu uz pomoć potvrde prijavilo se 5095 birača koji će u to vrijeme boraviti izvan Hrvatske.

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5 tisuća glasača s potvrdama za glasanje u inozemstvu od procijenjenih 70 tisuća “skijaša”, došli bismo tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora.

Podsjetimo, u drugom krugu predsjedničkih izbora koji se održao u siječnju 2015., prema statistici Ministarstva uprave, broj birača s prebivalištem u RH koji su izvadili potvrde kako bi u vrijeme izbora glasali u inozemstvu bio je sličan današnjoj brojci.

Točnije, potvrdu je tada izvadilo njih 4876, dakle 219 manje nego danas.

Nije stoga neobično što SDP-ov kandidat za predsjednika Zoran Milanović od samoga početka kampanje Vladi i premijeru Plenkoviću javno zamjera što će drugi krug izbora pasti baš na prvi skijaški vikend. U njegovu timu očito su procijenili da bi im u slučaju tijesne bitke i taj korpus birača mogao biti iznimno važan.

 

Komentari

Najnovije