Utorak, 14 srpnja, 2020

BUJRUM Bošnjaci mogu srušiti FBiH i uspostaviti svoj entitet, ali…evo gdje

Trenutna situacija je prilično jasna: Bošnjačke političke elite ujedinile su se kako bi srušile Federaciju BiH, kao federalnu jedinicu, u sastavu BiH, ravnopravnih i suverenih naroda, izvorno prema Washingtonskom sporazumu, Hrvata i Bošnjaka, a od presude Ustavnog suda BiH po Apelaciji Alije Izetbegovića od 2000. godine, ( donesene preglasavanjem hrvatskih i srpskih od strane bošnjačkih i stranih sudaca)  Hrvata, Bošnjaka i Srba i pretvoriti ju u građanski entitet. Entitet u kojem bi vrijedilo načelo jedan čovjek- jedan glas i kojem bi prema tom načelu svu vlast, na federalnoj razini, imala bošnjačka većina.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Hrvati koristeći sve, od bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha, neuništene mehanizme zaštite svoje konstitutivnosti i suverenosti, grčevito se bore spasiti Federaciju BiH. Ishod je još uvijek nizvjestan. Bošnjaci, ili bolje reći bošnjačke stranke, naivno, vjeruju kao će uspiju li u svom naumu imati apsolutnu vlast na 51 posto teritorija BiH, uz zadržavanje trećine vlasti na razini BiH.

Takvo što je, međutim, nemoguće. Rušenjem Federacije kao entiteta ravnopravnih konstitutivnih naroda, ruše se sami njezini temelji, temeljno ustavno načelo da je to entitet triju ravnopravnih i suverenih naroda.

U tom slučaju jedino što je moguće je konstatiranje da je Washingtonski sporazum mrtav, da je Federacija BiH prestala postojati, a to znači povratak na stanje prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma, kada su postojali hrvatski i bošnjački entitet, Hrvatska republika Herceg Bosna na 27,5 posto teritorija BiH i Republika BiH na 23,5 posto područja Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci, dakle, možda mogu srušiti Federaciju BiH, ali na teritoriji FBiH ne mogu uspostaviti građanski, tj bošnjački entitet, jer taj entitet, nije njihova babovina, već ga po Ustavu i Washingtonskom sporazumu dijele sa suverenim hrvatskim narodom. Građanski entitet, s apsolutnom bošnjačkom vlašću, istina, mogu formirati, ali samo na većinski bošnjačkom teritoriju. Pa, Bujrum./HMS/

Komentari

Komentari