Utorak, 25 veljače, 2020

‘BUDITE SPREMNI ZA KATASTROFU, NAJVEĆA OPASNOST PRIJETI NAM U PONEDJELJAK’ Najavljena vremenska prognoza izazvala paniku u hrvatskom susjedstvu

SARAJEVO – Sve službe u Bosni i Hercegovini zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u petak u stanje pripravnosti zbog opasnosti od poplava koje bi tu zemlju mogle zahvatiti idućeg tjedna, kada se očekuju velike oborine, potvrdilo je tijekom dana Ministarstvo sigurnosti BiH.

“Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine zatražilo je punu pripravnost u slučaju da bude potrebe za angažiranjem dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite. Obavijest je upućena i Ministarstvu obrane BiH ukoliko se ukaže potreba za angažiranje letjelica i pripadnika oružanih snaga BiH, kao i Centru za koordinaciju odgovora na izvanredne situacije Europske komisije, u slučaju potrebe za međunarodnu pomoć”, stoji u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima.

Agencija za vodno područje Save ranije tijekom dana je upozorila kako se od početka idućeg tjedna može očekivati povećanje vodostaja ne većini rijeka, a posebice na Uni, Sani, Bosni te njihovim pritocima.

“Vrh vodnih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. svibnja za rijeku Unu te utorak, 14. svibnja za rijeke Sanu i Bosnu”, naveli su iz ove agencije.

Agencija je pozvala na povećani oprez stanovništva i uprava tvrtki uz rijeke te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štetu ukoliko dođe do izlijevanja vode iz korita.

U Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH tijekom dana je održan izvanredni sastanak na kojemu je zatražena pojačana razmjena informacija s drugim nadležnim institucijama u BiH, u cilju praćenja situacije na terenu i pripreme pravovremenog odgovora, kao i rad Operativno-komunikacijskog centra BiH 11, koji je pripravan u slučaju zahtjeva s terena izvršiti nužnu koordinaciju u slanju pomoći ugroženim područjima.

Metorolozi su pojačane oborine prognozirali za BiH od 12. do 17. svibnja.

U svibnju 2014. godine BiH su pogodile katastrofalne poplave koje su posebice pogodile središnje i sjeverne dijelove zemlje pa vlasti strahuju od ponavljanja sličnog scenarija. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HDZ-ov načelnik pozvao birače da glasuju za Pupovca na EU izborima
>>> SPLIĆANKA MJESEČNO ZARADI 10.000 KUNA, A TAJ POSAO NITKO NE ŽELI: ‘Mene nije sram, ali naše dame najviše vole kavicu na rivi’
>>> U ZAGREBU SU SE POJAVILE ZMIJE: ‘Ugledala sam je na drvetu, usudila bih se reći da je duga dva metra, takvu još u kvartu nisam vidjela’
>>> DUBOKO UDAHNITE! Među saborskim bogatašima kriju se dvije dame! Znate li koje?
>>> Kovač kiksao pa dao gospodski odgovor na pitanje o VAR-u i najavio spektakl u zadnjem kolu
Komentari

Komentari