Petak, 29 svibnja, 2020

BRUTALNI ZLOČIN OPET BEZ KAZNE: Odgođena optužnica vojnicima SAO Krajine zbog 21 pobijenog hrvatskog civila

ZAGREBAČKI Županijski sud do srpnja je odgodio sjednicu optužnog vijeća na kojoj će razmatrati osnovanost optužnice protiv petorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991.

Za taj su zločin optuženi pripadnici izviđačko-diverzantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine Dušan Žarković, Bogdan Jednak, George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović. No kako su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu tako je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda još 2015. odlučilo da će im se suditi u odsutnosti.

Jedan od najbrutalnijih zločina u Domovinskom ratu

Posljednja sjednica optužnog vijeća odgođena je jer svi odvjetnici nisu dobili poziv na raspravu, a postupak u kojem je optužnica podignuta još 2010. dodatno produljuje i odsutnost optuženika s obzirom na to da se svi sudski dopisi, poput pouka o pravima i poziva na rasprave, šalju diplomatskim putem.

Žarkovića i ostale optužnica tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.

Kada bi u kućama nekoga zatekli, iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i tako su ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo A. Šiftar kojoj su pucali u usta i vrat. Iako je preživjela imala je teške i za život opasne ozljede.

Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna. Hina

Komentari

Komentari