ZAGREBAČKI Županijski sud do srpnja je odgodio sjednicu optužnog vijeća na kojoj će razmatrati osnovanost optužnice protiv petorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991.

Za taj su zločin optuženi pripadnici izviđačko-diverzantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine Dušan Žarković, Bogdan Jednak, George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović. No kako su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu tako je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda još 2015. odlučilo da će im se suditi u odsutnosti.

Jedan od najbrutalnijih zločina u Domovinskom ratu

Posljednja sjednica optužnog vijeća odgođena je jer svi odvjetnici nisu dobili poziv na raspravu, a postupak u kojem je optužnica podignuta još 2010. dodatno produljuje i odsutnost optuženika s obzirom na to da se svi sudski dopisi, poput pouka o pravima i poziva na rasprave, šalju diplomatskim putem.

Žarkovića i ostale optužnica tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.

Kada bi u kućama nekoga zatekli, iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i tako su ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo A. Šiftar kojoj su pucali u usta i vrat. Iako je preživjela imala je teške i za život opasne ozljede.

Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna. Hina

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!