Subota, 6 lipnja, 2020

BRUTALNA ISTINA: Hrvatski zastupnik u Srbiji – Kada bi ja ovo napravio ne bi se smio vratiti u Srbiju

Premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu s predstavnikom Hrvata u Srbiji Tomislavom Žigmanovim.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u razgovoru za RTL Danas ustvrdio je kako nove tenzije zabrinjavaju Hrvate u Srbiji, ali i da istupe Milorada Pupovca te Aleksandra Vučića nipošto ne treba izjednačavati.

Na novo zaoštravanje retorike između političkog vrha u Hrvatskoj i Srbiji Žigmanov gleda sa zabrinutošću.

– Napetosti koje postoje u hrvatsko-srpskim odnosima izravno se reflektiraju na naš položaj, u smislu da se usložnjava ostvarivanje naših prava, da u artikuliranju naših interesa ima određenih zastoja i ukupan ambijent u kojemu mi postojimo s puno antihrvatskih sadržaja donosi određenu vrstu zebnje, straha kod pripadnika hrvatske zajednice. Očituje se nespremnost da se sudjeluje u javnom prostoru – rekao je Žigmanov.

Njegov svojevrsni politički parnjak u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, ovih je dana bio dosta izložen pritiscima dijela javnosti zbog izjava u kojima je vukao paralele između današnje Hrvatske i NDH.

– Sigurno da postoji određena vrsta razloga koje je gospodin Pupovac imao kad je iznio određena stajališta. Je li to bilo potrebno na taj način i s tim vrstama sadržaja, to je drugo pitanje, pitanje za njega. Ono što mislim, kad je u pitanju Republika Srbija i percepcija tog stajališta u Srbiji, ona je dočekana s visokim odobravanjem i određenom vrstom konsenzualnog prihvaćanja kao istine – komentirao je Žigmanov Pupovčeve izjave za RTL Danas.

U Hrvatskoj dio javnosti zamjera Miloradu Pupovcu što se ne distancira, odnosno čak i ispriča za neke izjave predsjednika Vučića koje raspiruju nacionalističke strasti. Je li to zahvalna pozicija, odnosno treba li on odgovarati za ono što Vučić govori?

– Naravno da ne bi trebao odgovarati i tumačiti svaki potez predsjednika druge države, naravno da ne bi svakodnevno trebao biti na crti tumačenja nekih procesa – odgovorio je Žigmanov.

Pupovac je u kontaktu s Vučićem kao što je Žigmanov s premijerom Plenkovićem pa se postavlja pitanje ostavlja li to prostor da on urgira i nešto kaže.

– Sigurno da postoji prostor da se nešto radi, zašto se to ne čini, to ne znam, ali samo ću reći i to da je atmosfera u Hrvatskoj puno tolerantnija kad je u pitanju prihvat drugačijih stajališta, tumačenje najskorije povijesti i kad su u pitanju geste. Mogu reći da, kad bih ja došao na proslavu Oluje u Knin 5. kolovoza, ja se ne bih smio vratiti u Srbiju. Gospodin Pupovac dolazi 4. već nekoliko godina na Dan sjećanja. Istina, postoje u dijelu javnosti prozivanja, ali to se ipak dogodi – smatra Žigmanov.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> (VIDEO) Željko Pervan o ‘cajkama’ na Rujanfestu: ‘Kao da ti je cirkus eksplodirao na licu!’
>>> HRVAT ULETIO MEĐU SRPSKE NAVIJAČE U DRESU VATRENIH: Pogledajte što mu se nakon toga dogodilo
>>> PLENKOVIĆ JE NASJEO: Jedan Milanovićev bahati štos potpuno ga je izbacio iz takta. Pokazao je da ga to baš jako i osobno boli…
>>> (VIDEO) Olujić: “Da sam Pupovac ne bih se ispričao, na djelu je puzajuća ustašizacija”, za Plenkovića rekao da tolerira ustaše u HDZ-u
Komentari

Komentari