fbpx
Petak, listopad 18, 2019

Brojne tužbe protiv Pupovčevih Novosti za klevetu

Srpsko narodno vijeće (SNV) kao izdavača tjednika Novosti do početka studenog očekuje čak pet ročišta u sporovima u kojima ih tuže poduzetnik Nenad Bakić, glumac Božidar Alić, novinari Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković, bivši v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i u posebnom sporu njegova supruga Adrijana Kovačić koji ukupno na temelju naknade štete zbog objavljenih tekstova u Novostima traže isplatu više od 400.000 kuna, javlja HRT.

Osim tih ročišta, od 18. rujna do 7. studenoga, na više sudova, kako se doznaje, još nisu najavljene rasprave u još dva spora koja su pokrenuli Božidar Alić i spisateljica Tanja Belobrajdić koji, pak, na temelju povrede osobnosti u tekstovima u Novostima naslovljenima “Kinder ustaše” i “Kolac balade” potražuju svaki po 50.000 kuna.

Osim navedenih, SNV je zbog teksta u Novostima pod naslovom “Suicid iz zasjede” tužila i Mirjana Hrga, čiji su odvjetnici na nedavno održanom ročištu ponovili da ne odustaju od tužbenog zahtjeva i naknade štete zbog povrede osobnosti i duševne boli u iznosu od 40.000 kuna.

Novi ‘standard’ u zaštitu prava nacionalnih manjina

“Pupovčeve Novosti uvode novi ‘standard’ u zaštitu prava nacionalnih manjina. Nepoznat u razvijenom svijetu, ali dobro poznat u oba lijeva totalitarizma – nacionalsocijalizmu i komunizmu. Svaka kritika ili u ovom slučaju tužba je nedopustiva – predstavlja napad na Velikog Vođu ili tekovine revolucije… Osim što redakcija Novosti svaki mjesec iz proračuna RH dobiva 270.000 HRK koji onda koristi za huškanje na mržnju prema Hrvatima, sad bi onima o kojima lažu zabranili da ih tuže – Bakić, Hrga, Kovačić, Pauletić, Belobrajdić, Dadić, Bonković – jer je to ‘izraz netrpeljivosti prema srpskoj manjini’, komentirala je za Narod.hr predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić navedene tužbe koje očekuje Srpsko narodno vijeće kao izdavača tjednika Novosti.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji (UiO) upozoravala je na zlouporabu 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

Udruga UiO je u veljači ove godine napravila analizu članaka i dostavila izvješće premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Nastavak financiranja Novosti novcem poreznih obveznika nakon analize te dostavljenog izvješća udruge UiO premijeru Plenkoviću upućuje na pitanje: Radi li se i ovdje o političkoj trgovini, u ovom slučaju kupovanju Pupovčevih glasova za Plenkovićevu Vladu?

Izvješće o Novostima koje je UiO uputila premijeru Plenkoviću možete pročitati ovdje: Izvjestaj

 

Komentari

Komentari