Kafići u Tkalčićevoj, kult plave kamenice

Brojevi blago rastu, a Hrvatska danas izlazi iz mini lockdowna: Treći val…

Podijeli

U posljednja 24 sata zabilježeno je 356 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za 37 posto više nego prošle nedjelje, čime se u Hrvatskoj nastavlja neugodan rast broja novozaraženih. U tjednu od 22. do 28. veljače Hrvatska je ukupno imala 32 posto više novih slučajeva nego prethodnog tjedna.

Trenutno su na bolničkom liječenju 762 pacijenta, od čega na respiratoru njih 67. Nažalost, preminulo je još 15 osoba, pa se ukupan broj žrtava covida-19 popeo na 5526.

Najgore u Splitu

Po broju zaraženih prednjače Splitsko-dalmatinska županija, gdje je jučer zabilježeno 76 novih slučajeva zaraze, i Dubrovačko-neretvanska županija sa 66 novozaraženih.

U posljednja 24 sata testirano je 5810 osoba, pa je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih bio oko šest posto, što je ohrabrujući podatak. Iako je, gledano na broj novozaraženih u posljednja dva tjedna na milijun stanovnika, Hrvatska još uvijek među nekoliko zemalja s trenutno najpovoljnijom epidemiološkom situacijom, činjenica je da broj novozaraženih raste. No, epidemiolozi još ne mogu procijeniti je li to naznaka početka trećeg pandemijskog vala kod nas.

– Treba još ovih 14 dana da vidimo je li to nešto što imamo pod kontrolom ili zahtijeva neke dodatne mjere. Prerano je reći je li to treći val, ali s obzirom na spoznaju da imamo 20 posto pozitivnih na britansku varijantu, trebamo biti jako oprezni -– rekla je u subotu u razgovoru za N1 Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.

Izvor Jutarnji list

Komentari

Najnovije