Nedjelja, 24 svibnja, 2020

Broj migranata koji su došli u EU tijekom 2019. veći nego u prošloj godini: Najviše Afganistanaca, slijede Sirijci i Iračani

Tijekom 2019. godine u Europsku uniju je pristiglo značajno više migranata iz Turske u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuje interno izvješće Europske komisije.

U novom internom i povjerljivom „Izvješću o situaciji“ Europske komisije, koje donosi Welt am Sonntag, stoji: “U 2019. godini ukupno je u Uniju došlo 46.546, to je porast za 23% u odnosu na prošlu godinu (37.837). Od 45.546 migranata, njih 45.020 stiglo je u Grčku, 1336 u Italiju i 190 u Bugarsku. Najviše je Afganistanaca, slijede Sirijci i Iračani. ”

“Sa 3710 dolazaka u tjednu između 23. i 29. rujna, ponovno je postavljen rekord s najvećim brojem dolazaka u Grčku od stupanja na snagu Sporazuma između EU i Turske (proljeće 2016.)”, stoji u izvješću.

Samo su 102 osobe vraćene u Tursku

Implementacija sporazuma EU-Turska od strane grčkih vlasti također je loša. Europska komisija o kritizira činjenicu da su unatoč rekordnim dolascima u Grčku iz Turske samo 102 osobe vraćene u prvih 9 mjeseci 2019. godine, što je najniža razina od stupanja na snagu sporazuma između EU i Turske.

Sporazum predviđa da Grčka šalje ilegalno pristigle migrante u Tursku. Zauzvrat, EU preuzima sirijske izbjeglice iz Turske i financijski podržava organizacije za pomoć u Turskoj u skrbi o izbjeglicama. Kao dio sporazuma između EU i Turske, Ankara se također obvezala da će pomno nadzirati granice s EU-om.

Stanje u hrvatskom susjedstvu i udar na Hrvatsku

Protjerivanje pedeset državljana Iraka koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu s urednim vizama, a zapravo je riječ o ilegalnim migrantima, vjerojatno je razotkrilo činjenicu da neki bosanskohercegovački diplomati po svijetu koriste svoje pozicije za osobno bogaćenje i pritom se bave kriminalom, pisao je prije desetak dana Dnevni avaz.

Granična policija BiH je u sarajevskoj zračnoj luci zaustavila Iračane koji su tamo stigli redovitim letom “Turkish Airlinesa” iz Istanbula. Svi oni u putovnicama su imali uredne turističke vize za BiH, no dodatnim je provjerama utvrđeno kako nitko od njih nema odgovor na pitanje što zapravo kani raditi u toj zemlji i kakvi su im planovi. Ispostavilo se kako im je svima krajnji cilj zapravo bila Europska unija, a BiH je trebala biti samo tranzitna točka na tom putu.

Nakon konzultacija s Tužiteljstvom BiH, vize su im poništene i svi su zrakoplovom vraćeni u Istanbul, prenosi narod.hr

Pozivajući se na neimenovane izvore iz sigurnosnih agencija “Avaz” navodi kako su Iračani vize ishodili u veleposlanstvu BiH u Jordanu, koje je nadležno i za Irak. Policija u Istanbulu upravo zbog toga nije im pravila nikakav problem te ih je pustila na let za Sarajevo.

Istraga je otkrila kako su Iračani svoje vize, koje su ishodili u Amanu, platili čak po tisuću eura, što je znatno iznad propisanog iznosa pristojbi za konzularne usluge.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još se nije očitovalo o ovom slučaju. Dodatnim provjerama koje su proveli Granična policija i Tužiteljstvo BiH otkriveno je da su u veleposlanstvu u Amanu ranije izdali još 200 viza za državljane Iraka.

Svi su oni imali rezerviran smještaj u istom sarajevskom hotelu, zbog čega je Služba za poslove sa strancima BiH u četvrtak provela raciju koja je potvrdila da su Iračani redovito tamo i odsjedali, a potom odlazili prema Hrvatskoj i dalje prema zapadnim državama.

Iračani su graničnim policajcima ispričali kako su krijumčarima koji su ih čekali u Sarajevu već dali po dvije tisuće eura kako bi ih prebacili u Hrvatsku. Radi se o već o uhodanoj kriminalističkoj ruti koja je razotkrivena nedavno, kada je u sarajevskoj zračnoj luci uhićena Bugarka Polina Gospodinova koja je krijumčarila migrante iz Turske.

U Hrvatskoj se broj ilegalnih migranata udvostručio

Izvještaj hrvatske policije za prvih osam mjeseci ove godine pokazuje da je uhvaćeno i procesuirano 11.813 osoba koje su ilegalno pokušale prijeći granicu i ući u Hrvatsku, što je za 3.609 osoba više nego u cijeloj 2018. godini, a čak za 8.019 više nego u istom razdoblju prošle godine.

To znači da je policija prosječno dnevno zaustavila 49 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice. No, ukupna brojka ilegalnih migranata koje je procesuirala hrvatska policija u prvih osam mjeseci daleko je veći. Naime, u tom razdoblju slovenska policija Hrvatskoj je vratila 6.447 ilegalnih migranata. Riječ je o migrantima koji su uspjeli proći kroz Hrvatsku i ući u Sloveniju, a tamo ih je uhitila slovenska policija i potom u skladu s međunarodnim propisima vratila u Hrvatsku. Tako da se može reći da je u Hrvatsku od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine ušlo 18.260 ilegalnih migranata.

Sada se postavlja pitanje gdje je tih 18.260 osoba? Od MUP-a su iz Jutarnjeg lista zatražili podatke gdje su ti migranti smješteni i koliko ih je ove godine zatražilo međunarodnu pravnu pomoć odnosno azil, a koliko je njih to odbilo te je sukladno međunarodnim sporazumima vraćeno u zemlju odakle su ušli u Hrvatsku. U najvećem broju slučajeva u Bosnu i Hercegovinu. Također su zatražili i broj maloljetnih osoba koje su procesuirane. No, odgovore na ova pitanja jučer nisu dobili. Tako da ostaje nepoznanica gdje su te osobe.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> ANTE GOTOVINA DAO IZJAVU ZA MEDIJE: Znakovita poruka umirovljenoga generala za izbore
>>> (VIDEO) Maskirala se u vuka i išla prestrašiti haskije, nije završilo kako je očekivala
>>> Izbornik svjetskih prvaka poslao jasnu poruku Niki Kovaču; čeka se odgovor trenera Bayerna
>>> Znate li koji je veliki hrvatski grad izgubio najviše stanovnika? Ne, NIJE Osijek…
Komentari

Komentari