Utorak, 26 svibnja, 2020

BRKIĆ PRIZNAO: “Mi smo vratili Milanovića na vlast jer smo se sukobljavali s desnicom a ljevicu puštali na miru”

“Činjenica je da smo ostavili ljevicu na miru, a sukobljavali smo se s nama srodnijim desnim opcijama. Vratili smo aktualnog predsjednika i bivšeg premijera Zorana Milanovića na vlast. Vjerujem da naše članstvo i birači nisu ni naivni ni slijepi.

Za HDZ je jedino realna i prirodna koalicija s desnim, ideološki srodnim strankama. Ne govorim o ekstremnim strankama, ni ljevice ni desnice, ali nikako sa SDP-om. Koalicija sa SDP-om ne bi bila dobra za Hrvatsku, niti za hrvatsko društvo.”, istaknuo je u intervjuu za Večernji list Milijan Brkić, kandidat za potpredsjednika HDZ-a iz redova Opcije za promjene.

O članstvu

“Činjenica je da HDZ u svojim evidencijama ima više od 210.000 članica i članova. Jedina su odstupanja od toga broja moguća zbog toga što se ažuriranje baze članstva provodi periodično, svakih nekoliko mjeseci. U razgovoru s članstvom na terenu mnogi dvoje u tu brojku i govore da ažuriranje nije odavno provedeno. Drugo je pitanje koliki je stvarni broj svakodnevno aktivnih članova, a ne moraju svi plaćati ni članarinu. HDZ je daleko najveća hrvatska stranka, a koliko je baš aktivnih članova, koliko je stvarno razočaranih u politiku sadašnjeg vodstva pokazat će kako broj onih koji će izići na izbore tako i broj glasova koje će dobiti kandidati. Moglo bi se dogoditi da neki dobiju znatno manje glasova od broja prikupljenih potpisa.”

O unutarstranačkim izborima

“Svi koji smo se okupili oko platforme Opcija za promjene zajedno smo kao tim sudjelovali u prikupljanju potpisa u pretkampanji, a tako nastavljamo i dalje. Rekao sam platforma, a to znači da mi zajedno kao pobjednički put tražimo nužan zaokret u vođenju HDZ-a, vraćanje dostojanstva svakome članu i njegovanje istinskih HDZ-ovih vrijednosti, a ne odmicanje od njih. Moram reći kako nije bilo lako skupiti potpise bez stranačke infrastrukture, potpuno volonterski. Bilo je tu i različitih pritisaka pa i opstrukcija, ali to je iza nas. Očekujem korektnu i poštenu utakmicu u kojoj će se poštovati fair-play i demokratska procedura. Početak prikupljanja potpisa nije bio u tom svjetlu. Uvjeren sam da će izbori biti regularni, a o tome će brigu voditi naši članovi. Svi će kandidati imati svoje promatrače na biračkim mjestima.”

O Plenkoviću

“U svim izborima pojačavaju se međusobne napetosti. Rekao bih da je njegovo ponašanje u skladu s njegovim dosadašnjim vođenjem stranke. Očekivao sam da će Plenković zahvaliti članstvu na proteklom mandatu i, sukladno svojim ambicijama, zatražiti povjerenje za novi mandat. Formiranje timova koje je inicirao umjesto prepuštanje članstvu da odlučuje o vodstvu stranke nikako nije bilo dobro.”

O gubitku izbora i unutarstranačkim izborima

“Već sam rekao da “dite treba vratiti materi”, HDZ treba vratiti članstvu, vratiti mu istinsku emociju i naboj. Nažalost, kada osjetite da velik dio članstva šuti, a k tome još ne glasa za svoju stranku, onda je to alarm za uzbunu. Našli smo se u situaciji da članstvo gubi vjeru, emocije i optimizam te onda traži rješenje pod okriljem drugih političkih opcija.

Nismo proveli cjelovitu reformu javne uprave, imamo previše ministarstava, a Hrvatskoj ih ne treba više od dvanaest. Imamo previše općina koje su same sebi svrha i, generalno, državni je aparat na svim razinama prevelik teret gospodarstvu. Unutar našeg članstva, ali i glasača HDZ-a, stvorila se jasna percepcija da se politika HDZ-a okrenula prema lijevom političkom spektru te da je zapostavila naše tradicionalno desno biračko tijelo.

O potencijalnim koalicijskim partnerima

“Činjenica je da smo ostavili ljevicu na miru, a sukobljavali smo se s nama srodnijim desnim opcijama. Vratili smo aktualnog predsjednika i bivšeg premijera Zorana Milanovića na vlast. Vjerujem da naše članstvo i birači nisu ni naivni ni slijepi. Za HDZ je jedino realna i prirodna koalicija s desnim, ideološki srodnim strankama. Ne govorim o ekstremnim strankama, ni ljevice ni desnice, ali nikako sa SDP-om. Koalicija sa SDP-om ne bi bila dobra za Hrvatsku, niti za hrvatsko društvo. To se pokazalo u još nekim europskim zemljama, u Njemačkoj. U tom slučaju rastu neke radikalne stranke i na desnici i na ljevici.

O Beljaku

“Krešu Beljaka poznajem još iz srednje škole i uvijek smo bili u korektnim odnosima. Veže nas razdoblje uz školovanje. Svatko je poslije otišao svojim putem. Politički suparnik ne znači automatizmom neprijatelj. Nikicu Gabrića poznajem više od dva desetljeća i ne odričem se svojih prijatelja bez obzira na to kojoj političkoj opciji ili organizaciji pripadaju. I Andrija Štampar bio je mason, koji je ostvario veliki javno-zdravstveni pothvat koji nam koristi i sada, u doba koronavirusa. Nikada ne bi pristupio toj organizaciji, ali ne biram prijatelje i ne sudim ljude po političkoj opciji, seksualnoj orijentaciji ili članstvu u nekoj organizaciji, već po njihovim djelima i odnosu prema čovjeku. Osobno, držim se uputa Crkve.”

O migrantima

“Problemi se uvijek moraju rješavati na izvoru, a mi se sada, nažalost, bavimo posljedicama. Bojim se da Europska unija u zadnjih šest godina nije našla pravi recept za migrantsku krizu. Smatram da se ne radi samo o humanitarnim i ekonomskim migracijama, već i o planskoj promjeni strukture stanovništva dosad dominantno kršćanske Europe migracijom ljudi islamske vjeroispovijesti. Brojni dokazi za to već postoje, ali ih svi u EU očito ne prepoznaju. Moramo početi stvari i pojave nazivati pravim imenom, a ne zatvarati oči pred tim problemom, a to je opasna islamizacija kršćanske Europe epskih razmjera.”, rekao je Brkić za Večernji list.

Komentari

Komentari