Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

BRKIĆ JE VEĆ OTPISAN!? Tajna skupina već mu našla zamjenu

Otkako je ‘briselski dečko’ Andrej Plenković preuzeo kormilo HDZ-a, ne prestaju glasine o nesuglasicama koje ima s drugim čovjekom stranke Milijanom Brkićem, s kojim premijer ne uspjeva pronaći zajednički jezik. Za razliku od europskog premijera, Brkić je čovjek čvrstih, konzervativnih stavova koje se ne libi javno izreći, a iz Plenkovićeva kuta gledanja to sasvim sigurno ne doprinosi profiliranju HDZ-a u desnom centru, što je uostalom i najavio onoga časa kada je preuzeo stranku.

No, nužda zakon mijenja pa je i Plenković prelazeći iz europske u hrvatsku političku baru morao popustiti kako bi opstao, a broj preferencijalnih glasova koje je Brkić osvojio na parlamentarnim izborima pokazao je kako će on biti najčvršći uteg Plenkovićeve centrističke Vlade. Upravo stoga, stječe se dojam kako se premijer pod svaku cijenu nastoji riješiti Brkića, a samim time i njegova utjecaja na stranku pa se tako otkako je Plenković na čelu vladajuće stranke, ali i Vlade svako malo zakotrlja afera koja se doima kao pucanj Brkiću, za kojega se doduše naknadno uspostavi da je riječ o ciljanju u prazno.

Svjedočili smo svojevremeno aferi s pozajmicama, kojom se pokušavalo kompromitirati Brkića, ubrzo potom u javnost je dospjela priča s koncesijom na Zlatnom ratu, a posljednja u nizu afera od koje se Brkić mora ”braniti” pred očima javnosti jest afera SMS koju je uoči Užeg kabineta vrlo žestoko prokomentirao i sam Plenković. Premijer je konstatirao kako priča s fabriciranim SMS-ovima i dojavom Vargi treba biti što prije raščišćena te kako očekuje angažiran pristup policije i DORH-a. Ujedno, potvrdio je kako je s Brkićem u kontaktu, a po svemu sudeći Plenković kontaktira i s osobama koje bi u doglednoj budućnosti, kada i ako za to bude bilo potrebe, mogli zamijeniti Brkića.

Dalo se to naslutiti na nedavnom izbornom saboru Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak, koji se odigrao uoči Penavina vukovarskog prosvjeda, i to u periodu kada je Plenković gradonačelniku jasno dao do znanja da mu nitko neće govoriti s kime će surađivati u Vladi, referirajući se pritom na Penavine izjave da mu se ne dopada suradnja HDZ-a i SDSS-a na nacionalnoj razini. Ne treba u kontekstu te priče odbaciti niti istup Gordana Jandrokovića koji u političkim krugovima slovi i kao premijerov trbuhozborac koji se kritički osvrnuo na one koji propituju jesmo li dovoljno Hrvati i katolici. Baš u tom periodu, kada se predsjednik Sabora osokolio, stigla je afera koja neugodno kompromitira Brkića, a javnosti se obratio i general-bojnik Miljenko Filipović podržavajući Plenkovića, što su poznavatelji prilika u HDZ-u protumačili kao marginalizaciju Milijana Brkića i to veoma sličnom metodom koju su on i Karamarko svojedobno rabili obračunavajući se s Kujundžićem i Prgometom, koji su potom napustili stranku.

Filipović je, dajući vjetar u leđa Plenkoviću, poručio kako Penavin prosvjed ne podupire jer su to teme s kojima ne treba politizirati.  Nakon tog govora koji je doduše u dijelu javnosti prošao relativno diskretno, u političkim krugovima počelo se nametati pitanje je li Filipović svojevrsna Plenkovićeva zamjena za Brkića kojom bi umirio desno krilo stranke u slučaju Brkićeve eliminacije, koja nije nemoguća u dogledno vrijeme. Inače, Filipović je rođen u Tomislavgradu, iza njega stoji zavidan vojni put, a ujedno spada u skupinu časnika koje je 2000. godine umirovio bivši predsjednik Stipe Mesić. Nakon umirovljenja Filipović se povlači s javne scene i okreće poduzetničkim pothvatima pa tako u njegovoj biografiji stoji crtica da je vodio tvrtku SINACO, koja se bavila sigurnošću. Riječ je o tvrtki koja je iz sudskog registra eliminirana 2014. godine, na političku pozornicu vraća se s Karamarkovim dolaskom na čelo HDZ-a, a ostaje i uz Plenkovićevu vladu. Koliko će to trajati i što će mu to zaista donijeti, preostaje za vidjeti.

Autor: Iva Međugorac


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Enis Bešlagić o izborima u BiH: Iznenadit će vas stajališta popularnog glumca

>>> KOMŠIĆ IZAZIVA ”RAT”! Najavio ukidanje nastave na hrvatskom jeziku u BiH

>>> (VIDEO) SKANDAL DOŽUPANA: Dolazimo iz najzapadnijeg srpskog mjesta u, ajmo reći, Hrvatskoj

 

Komentari

Komentari